News

Premierul Serbiei face un anunţ care riscă să arunce Balcanii în aer: “Suntem la un pas de război cu Kosovo”

A apărut riscul unui nou război la graniţele României. Premierul Serbiei acuză Kosovo şi spune că până la conflictul armat mai e doar un pas
09.12.2022 | 15:56
Premierul Serbiei face un anunt care risca sa arunce Balcanii in aer Suntem la un pas de razboi cu Kosovo
Este risc crescut de război în Kosovo, avertizezaă premierul Serbiei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Serbiei a fost prezent vineri dimineaţă pe aeroportul din Belgrad, pentru a inaugura o nouă rută aeriană între ţara sa şi China, ocazie cu care a comentat și situația tensionată din Kosovo.

Premierul acuză că sârbii sunt terorizaţi în Kosovo

Situaţia din Kosovo devine din ce în ce mai tensionată, iar declaraţiile liderilor politici arată că lucrurile sunt foarte aproape să escaladeze.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Belgrad acuză autorităţile de la Pristina că terorizează sârbii, cu scopul de a-i expulza complet de pe teritoriul Kosovo-Metohia, denumirea folosită de Belgrad pentru fosta sa provincie.

“În momentul de faţă avem o zi ca aceasta, o zi minunată, la care lucrăm de mai bine de doi ani, inaugurarea liniei directe a transportatorului nostru naţional cu China.

ADVERTISEMENT

Și mai avem o situație în care cineva de la Pristina ne duce înapoi, nu cu 100 de ani, ci chiar până în secolul al XVIII-lea. Avem investitori, locuri de muncă, tot mai mulți tineri care se întorc din diaspora, iar cineva te duce mereu înapoi în secolul al XVIII-lea . Și cred că tot ce a făcut Kurti (n.r. – premierul din Kosovo) este un pericol nu numai pentru sârbi, dar şi pentru albanezi, pentru întreaga Europă și este o politică de secolul XIX”, a spus Ana Brnabic.

Totodată, şeful guvernului sârb a mai adăugat: “Kurti ne-a adus pe toți în pragul războiului. Sigur, nu a făcut-o singur. Ei nu îi protejează pe sârbii din Kosovo și Metohia.

ADVERTISEMENT

În fiecare zi obesrvăm încălcări ale acordurilor de la Kumanovo și de la Bruxelles. De aceea noi sunt foarte aproape să solicităm întoarcerea forțelor noastre armate în Kosovo și Metohia. Am fost aduși în pragul unui conflict armat, este suficientă doar o scânteie”.

Ministrul Apărării confirmă riscul războiului

Acelaşi ton l-a adoptat ministrul Apărării de la Begrad, care a spus că situaţia din Kosovo este atât de inflamabilă încât este nevoie doar de un chibrit pentru a aprinde lucrurile şi totul poate merge într-o direcţie nedorită.

ADVERTISEMENT

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, la nouă ani după acţiunea militară a NATO împotriva Serbiei.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, în prezent populată aproape exclusiv de etnici albanezi. Circa o treime dintre cei aproximativ 120.000 de etnici sârbi din Kosovo locuiesc într-o zonă ce include Nord Kosovska Mitrovica şi alte trei municipalităţi care se învecinează direct cu Serbia.

ADVERTISEMENT
Tags: