News

Armele care l-ar putea îngenunchea pe Putin în Ucraina. Kievul, la un pas să spargă embargoul european privind armamentul greu. Foto

În 2023, Ucraina ar putea primi armamentul greu de care are nevoie pentru o contraofensivă care să alunge armata rusă de pe teritoriul său.
12.01.2023 | 15:37
Armele care lar putea ingenunchea pe Putin in Ucraina Kievul la un pas sa sparga embargoul european privind armamentul greu Foto
Ucraina va primi tancuri AMX-10 și face presiuni pentru Leopard 2/ Colaj Fanatik - Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

De frica escaladării războiului ruso-ucrainean, țările occidentale au evitat până acum să trimită Kievului armament greu, precum tancuri sau avioane, însă acest lucru este pe cale să se schimbe. Armata ucraineană va primi în 2023 mașini blindate sofisticate, de producție relativ recentă, ceea i-ar permite să lanseze contraofensive de amploare împotriva trupelor lui Vladimir Putin.

Franța, prima țară din Vest care trimite tancuri

De la declanșarea războiului în februarie 2022, președintele Volodimir Zelenski a cerut constant echipamente militare grele care să-i ajute armata să compenseze inferioritatea numerică față de invadatorii ruși, însă cererile i-au fost până acum ignorate. I-au fost trimise sisteme de rachete menite să facă față bombardamentelor aviației și artileriei ruse, însă Ucraina nu a primit tancurile cerute, cu excepția unor tancuri vechi, de producție sovietică, aflate în depozitele țărilor NATO din Europa de Est.

ADVERTISEMENT

Însă impasul în care au intrat ostilitățile în ultimele luni, cu un război de uzură în regiunea Donețk și bombardamente rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, determină statele puternice ale Europei să-și reconsidere poziția față de livrările de armament greu. Franța și Marea Britanie au decis deja să trimită tancuri în Ucraina, iar Germania dă semne că ar putea să facă același lucru, în anumite condiții.

Prima fisură a rezistenței față de livrările de armament greu a fost făcută la Paris, Franța anunțând pe 4 ianuarie că va trimite Ucrainei tancuri ușoare AMX-10. Chiar dacă nu a fost îndeplinită solicitarea Kievului pentru tancuri Leclerc, decizia Parisului va face ca ucrainenii să dispună de vehicule de recunoaștere care pot fi folosite și pentru stoparea forțelor rusești în cazul unei ofensive terestre a acestora. AMX-10 este un tanc cu roți, nu cu șenile, ca majoritatea acestor vehicule de luptă, și dispune de un tun de 105 mm. Nu a fost precizat numărul vehiculelor care vor fi trimise pe front, însă experți militari francezi estimează că Franța ar avea scoase din serviciu peste 30 de asemenea tancuri.

ADVERTISEMENT
amx-10
Tanc AMX-10/ Sursă foto: Wikipedia

Decizia Parisului a intensificat presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz pentru ca și Germania să ia o decizie similară. „Argumentul invocat constant de către guvern că Germania nu trebuie să decidă singură este depășit. Încă o dată Franța își asumă rolul care se aștepta de la Germania”, a comentat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele comisiei de apărare din Bundestag.

Infanteria ucraineană, un pericol major pentru ruși

Germania a făcut deja o concesie și a decis, împreună cu Statele Unite, să trimită mașini de luptă pentru infanterie, cunoscute sub denumirea standard de IFV (infantry fighting vehicle). Acestea sunt destinate transportului pe câmpul de luptă al unor echipe de infanteriști și susținerii acestora cu guri de foc suplimentare. Deși dispun de un blindaj destul de subțire și de un tun de calibru mic, eficient doar împotriva infanteriei inamice și a vehiculelor ușoare, IFV-urile asigură mobilitate infanteriei pentru a compensa avansul trupelor de tancuri, iar instalarea unui lansator de grenade antitanc pe un IFV poate reprezenta un pericol letal pentru tancuri.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație scrisă comună a președintelui SUA Joe Biden și cancelarului german Olaf Scholz, din 5 ianuarie, aceștia au anunțat că Statele Unite va furniza IFV-uri Bradley, iar Germania vehicule Marder, urmând ca armatele celor două țări să asigure și antrenamentul echipajelor ucrainene care le vor folosi. Deși declarația nu menționează numărul vehiculelor trimis Ucrainei, Reuters estima că Germania ar putea trimite 40 de Marder, iar SUA în jur de 50 de Bradley. Instruirea echipajelor durează circa două luni, astfel că armata ucraineană ar putea dispune de aceste vehicule încă din timpul primăverii.

marder
Vehicul de luptă pentru infanterie Marder/ Sursă foto: Wikipedia

Însă un succes major pentru Kiev este faptul că a reușit să convingă Marea Britanie să-i acorde sprijin substanțial. În urmă cu două zile, un purtător de cuvânt al primului-ministru Rishi Sunak a afirmat că guvernul de la Londra ia în calcul să trimită în Ucraina tancuri Challenger II care ar deveni cele mai sofisticate blindate din dotarea armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Este limpede că tancurile ar reprezenta o capabilitate decisivă pentru ucraineni. Primul-ministru i-a spus președintelui Zelenski săptămâna trecută că Regatul Unite va furniza tot ce poate. Primul-ministru i-a cerut ministrului Apărării ca în săptămânile următoare să discute cum putem extinde și accelera sprijinul nostru pentru Ucraine inclusiv prin furnizarea de tancuri”, a spus oficialul britanic.

Ucraina speră că Germania va ceda din nou

Challenger II este un monstru de 64 de tone și un tun de 120 mm care ar putea distruge orice alt tip de tanc. A intrat în serviciul armatei britanice din 1998 ceea ce, după standardele industriei de armament, îl face să fie considerat o tehnologie modernă. Detaliile legate de livrarea acestor tancuri către ucraineni ar putea fi anunțate pe 20 ianuarie, după o reuniune a miniștrilor Apărării din NATO la baza militară de la Ramstein, scrie Politico.eu.

challenger
Tancul Challenger 2 de producție britanică/ Foto: Wikipedia

Deciziile de la Paris și Londra nu a determinat o schimbare de poziție și la Berlin, cel puțin deocamdată. „Nu există nicio schimbare a situației acum datorată pasului pe care guvernul britanic l-a anunțat”, a spus Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz. Totuși, guvernul german nu exclude neapărat furnizarea de tancuri Ucrainei. Scholz a afirmat că acest lucru trebuie discutat și analizat cu aliații din NATO, în special cu Statele Unite. Astfel, decizia ar depinde de un acord similar celui privind livrarea de IFV-uri.

Însă ucrainenii sper că Germania va ceda până la urmă, după cum a făcut-o și în cazul trimiterii de sisteme anti-rachetă sau de vehicule Marder. „Întotdeauna este același tipar. Mai întâi spun „nu”, apoi își justifică decizia cu încăpățânare pentru ca la urmă să spună „da”. Încă încercăm să înțelegem de ce guvernul german face asta”, a afirmat, într-un interviu recent, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Sute de tancuri disponibile pentru ucraineni

Presiunile pe care Ucraina le face asupra Germaniei nu au legătură doar cu ajutorul pe care Berlinul îl poate furniza. Țările care au deja tancuri Leopard 1 sau 2 le pot exporta către terțe state doar cu acordul Germaniei, țara care le-a produs. Dacă guvernul Scholz aprobă exportul, Ucraina poate primi tancuri din mai multe surse întrucât mai multe țări europene au în depozite tancuri Leopard 1 pe care nu le mai folosesc. Este vorba de sute de tancuri ieșite din serviciu care stau nefolosite în întreaga Europă și care sunt oricum peste modelele mai vechi din armata rusă.

Mai mult, Ucraina ar putea primi chiar și modelul Leopard 2, unul dintre cele mai bune tancuri din lume, dacă nu cel mai bun, potrivit unor experți militari. Polonia a anunțat deja că este pregătită să transfere o companie de Leopard 2 către armata ucraineană, adică 14 tancuri. Miza enormă a transferului de tehnologie militară germană către Ucraina este demonstrată de faptul că până și tancurile americane Abrams folosesc tunuri produse de către compania germană Rheinmetall.

leopard2
Tanc Leopard 2 din dotarea armatei olandeze/ Foto: Wikipedia

Singurul obstacol mai serios ar fi reprezentat de situația în care Germania condiționează exportul către Ucraina de o decizie similară a Washingtonului privind trimiterea de tancuri Abrams. Deocamdată Statele Unite, care oricum sunt principalul susținător militar al Ucrainei, vor ca europenii să trimită tancuri ucrainenilor.

Reținerea administrației Biden este că unele dintre tehnologiile din dotarea tancurilor Abrams nu sunt aprobate pentru export, iar o asemenea decizie ar trebui luată printr-o procedură destul de complicată de către Congres. De asemenea, mentenanța acestor vehicule blindate este complexă, mai ales că au un consum de combustibil enorm, ceea ce ridică probleme de logistică.

ADVERTISEMENT