News

Armele de care are nevoie România pentru a descuraja Rusia. „54 de tancuri Abrams sunt un început, dar numărul lor trebuie crescut la cel puțin 500”

România a demarat deja un amplu program de înzestrare, iar specialiștii în apărare subliniază care sunt prioritățile pentru armata română
10.06.2023 | 17:23
Armele de care are nevoie Romania pentru a descuraja Rusia 54 de tancuri Abrams sunt un inceput dar numarul lor trebuie crescut la cel putin 500
Armata română ar avea nevoie de 500 de tancuri Abrams. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Generalul (r) Alexandru Grumaz este de părere că România ar trebui să își amplifice flota de tancuri Abrams, dar și să fie capabilă să-și producă propria muniție de război alături de alte achiziții importante.

Armata română ar avea nevoie de 500 de tancuri Abrams M1

La începutul lunii martie a acestui an, Ministerul Apărării a anunțat că România a ajuns la un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea a 54 de tancuri Abrams M1. Ulterior, oficialii români au precizat că prețul acestei achiziții depășește un miliard de euro. Generalul (r) Alexandru Grumaz a declarat, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” că numărul acestora trebuie mărit considerabil. În plus, tancurile moderne ar trebui suplimentate și cu elicoptere moderne de atac, cele două arme funcționând împreună.

ADVERTISEMENT

„Desigur, procurarea a 54 de tancuri Abrams este un început, dar numărul lor trebuie crescut la cel puțin 500. Elicopterele de atac sunt într-o listă de priorități având în vedere rolul lor în lupta împotriva tancurilor. Avem fabrică la Brașov IAR cu o experiență bogată în construcția de elicoptere militare. Am negociat în 30 de ani de nenumărate ori cu Bell Helicopter, ultima dată pentru 21 UH-1Y Venom.

CSAT-ul a aprobat dotarea cu 45 de elicoptere de căutare & salvare și elicoptere (medvac) medicale în perioada 2019-2028. Dar elicoptere de atac? Nu vrem să facem cu americanii, dar de ce nu le cerem francezilor să coopereze cu noi în producerea modelului Eurocopter Tiger că tot au fabrică la Ghimbav?”, a declarat Alexandru Grumaz.

ADVERTISEMENT

Totuși, generalul în retragere este de părere că prioritatea numărul 1 a țării ar trebui să fie dezvoltarea propriei capacități de producere a explozibilului și în special construirea unei fabrici de pulberi în România.

„În primul rând, aș construi fabrica de pulberi atât de necesară. Produceam în anii 1990- 2000 pulberi la Făgăraș și la Victoria. Într-un final, după 2000, fabrica de la Făgăraș a fost tăiată și vândută la fier vechi pentru o datorie de 200.000 euro către Primăria din Făgăraș, iar cealaltă a fost băgată în conservare în urmă cu 14 ani.

ADVERTISEMENT

Importăm pulbere din Serbia fabricată cu componente chimice din Rusia. Orice țară serioasă din Uniunea Europeană şi din NATO trebuie să aibă şi să poată produce propria pulbere. Este o prioritate maximă a noastră”, a precizat generalul pentru „Adevărul”.

Deși s-a discutat anul trecut despre posibilitatea ca gigantul german Rheinmetall să investească în fabrica de pulberi de la Făgăraș, acest acord a fost anulat. Generalul Grumaz este de părere că Romarm ar trebui să încerce construcția unei noi fabrici de la zero în cooperare cu gigantul american Epstein.

ADVERTISEMENT

„Deși s-au purtat discuții cu o serie de companii dintre care pot enumăra companiile Bowas, GD-OTS, Northropp Grumman, Chemring Energetics UK, EURENCO nu s-a ajuns la un rezultat. Doar Rheinmetall a agreat implicarea în proiect, apoi a denunțat Memorandumul”, a mai spus generalul.

Marina, a doua prioritate a României

Generalul Alexandru Grumaz este de părere că cea de-a doua prioritate a României în apărarea țării trebuie să fie dezvoltarea marinei militare și a apărării de coastă. De altfel, trebuie subliniat că în luna mai a acestui an Ministerul Apărării a anunțat că România va achiziționa două submarine Scorpene, achiziția având un cost de 2 miliarde de euro. Urmează ca Parlamentul să aprobe această achiziție cerută de MApN.

„Al doilea obiectiv pe agendă ar fi asigurarea unei forțe navale competitive la Marea Neagră. Resuscitarea programului de corvete și crearea unui program de producere în cooperare cu francezii, olandezii sau nemții a unor submarine. De asemenea, sunt necesare noi nave vânătoare de mine, dar și să se modernizeze actualele nave purtătoare de rachete. Modernizarea fregatelor tip-22 ar trebui, pentru numele lui Dumnezeu, odată începută și dotate cu armament de ultimă generație”, a mai precizat generalul Alexandru Grumaz.

Acesta subliniază necesitatea achiziției unor baterii de coastă care să înlocuiască actualele sisteme sovietice, despre care spune că sunt deja învechite și nu pot face față sistemelor antirachetă moderne, dar și a unor alte sisteme antiaeriene occidentale, care și-au dovedit eficiența în Ucraina.

„Trebuie să achiziționăm sistemul american Harpoon spre exemplu sau sisteme mobile noi de apărare de coastă de la alte companii precum MBDA, Kongsberg, Boeing și Saab pentru a ne proteja împotriva atacurilor amfibii și a incursiunilor în apele noastre teritoriale.

M-aș ocupa de sistemele de apărare antiaeriană SHORAD – VSHORAD pentru Forțele Aeriene şi sisteme de arme SHORAD-VSHORAD pentru Forțele Terestre, inclusiv suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Aici desigur sistemul NASAMS (Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System) cu cele două rachete AMRAAM și AIM-9X poate acoperi cerințele pentru rază scurtă și rază foarte scurtă. Sistemul NASAMS mai presupune un radar activ 3D Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel, un sistem pasiv electrono-optic cu senzori în infraroșu, precum și unul sau mai multe lansatoare multiple ce permite folosirea mai multor tipuri de rachete”, a mai precizat Generalul (r) Alexandru Grumaz.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink