News

Armata Română se înzestrează cu submarine și nave antimină. MApN mai aşteaptă doar aprobarea Parlamentului

După planul de achiziție de avioane F-35, Armata Română se înzestrează și cu submarine și nave antimină. Se așteaptă o aprobare a Parlamentului.
12.04.2023 | 17:46
Armata Romana se inzestreaza cu submarine si nave antimina MApN mai asteapta doar aprobarea Parlamentului
Armata Română dorește submarine și nave antimină. MApN a depus o solicitare în Parlament. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Armata Română continuă procesul de modernizare și anunță că dorește submarine și nave antimină. Ministerul Apărării Naționale a cerut, miercuri, Parlamentului să aprobe o listă cu noi achiziții.

Armata Română dorește submarine și nave antimină. MApN a depus o solicitare în Parlament

Marți, 11 aprilie, ​membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au decis ca România să cumpere avioane de ultimă generație F-35. Klaus Iohannis și ceilalți membri CSAT au aprobat concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu aceste avioane multirol de generația a V-a.

ADVERTISEMENT

La o zi distanță, Armata Română primește noi vești bune. Miercuri, birourile reunite ale Parlamentului au luat act de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare a armatei.

Mai exact, ministerul condus de Angel Tîlvăr MApN a solicitat aprobarea pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente următoarelor programe de înzestrare: “Vânătorul de mine”, “Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice”, “Modernizare nave purtătoare de rachete”.

ADVERTISEMENT

Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE

Conform MApN, programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE. Vorbim de o planificare importantă în domeniul apărării.

”Creşterea bugetului Ministerului Apărării Naţionale începând cu anul 2023, la 2,5 % din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României”, a menționat ministrul Angel Tîlvăr în adresa transmisă Birourilor Permanente ale celor două Camere.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor de la DefenseRomania, cererile MApN din programul de înzestrare cuprind trei secțiuni. În primă fază, Armata dorește un ”Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

Apoi, un alt program de înzestrare pentru Marină prevede achiziția de nave de tip vânător de mine. Nu în ultimul rând, vor fi modernizate și navele purtătoare de rachete aflate în dotarea Forțelor Navale Române. Pentru ca cererile MApN să treacă la următoarea etapă, ele trebuie să primească aprobarea plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

ADVERTISEMENT

În prezent, România dispune de un singur submarin. Este cazul celebrului Delfinul. Acesta se află însă la cheu din 1996. Atunci s-au epuizat acumulatorii motorului.

De aproape trei decenii, 1995, Armata Română nu a mai investit niciun leu în Delfinul său. Cu o lungime de aproape 70 de metri şi o lățime de 6, acest submarin a intrat în dotarea armatei în 1985.

ADVERTISEMENT
Tags: