News

Descoperire inedită a oamenilor de știință. Ce au aflat despre preistorici

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire despre preistorici, într-o peșteră din Maroc. Este vorba despre o practică veche de 120.000 de ani.
17.09.2021 | 17:56
Descoperire inedita a oamenilor de stiinta Ce au aflat despre preistorici
ADVERTISEMENT

Preistoricii sunt cunoscuți drept oamenii care au trăit în Epoca Străveche și care umblau fie dezbrăcați, fie își acopereau corpul cu blană sau pielea animalelor vânate. Experții au găsit dovada faptului că se îmbrăcau asfel, într-o peșteră din Maroc.

Cercetătorii au identificat, mai exact, instrumente osoase și oase de la animale jupuite. La o analiză mai amănunțită au aflat că acum 120.000 de ani, preistoricii își prelucrau haine cu ajutorul unor instrumente făcute din oasele animalelor vânate.

ADVERTISEMENT

”Unele oase au fost folosite pentru a pregăti piele, blană. Am pus totul laolaltă și am realizat că cel mai probabil este o dovadă pentru confecționarea hainelor”, a declarat dr. Emily Hallett, de la Institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane din Germania, potrivit The Guardian.

Instrumente osoase descoperite de oamenii de știință în peștera din Maroc. Sursa foto: smithsonianmag.com
Instrumente osoase descoperite de oamenii de știință în peștera din Maroc.                   Sursa foto: smithsonianmag.com

Oasele animalelor, folosite ca instrumente de către preistorici pentru prelucrarea hainelor din blană sau din piele

De asemenea, oamenii de știință se mai gândesc la faptul că preistoricii ar fi avut o întreagă garderobă acum 120.000 de ani. Dr. Emily Hallet a mai precizat că a găsit, de fapt, împreună cu colegii alături de care a luat parte la cercetare, 62 de oase vechi de 120.000 și 90.000 de ani. Acestea păreau a fi instrumente de lucru pentru prelucarea hainelor.

ADVERTISEMENT

”Studiul nostru  este o altă piesă a comportamentelor umane pe care o vom adăuga în evidența arheologică Africii, veche de aproximativ 100.000 de ani în urmă”, a mai  declarat dr. Emily Hallett.

De altfel, s-au mai indentificat și alte instrumente al căror scop încă nu a fost deslușit. Ele sunt late sau rotunjite.

ADVERTISEMENT

În peșteră s-a găsit și un dinte de balenă

În peștera africană a mai fost găsit și un dinte de balenă. Despre acesta se crede că era folosit pentru crăparea pietrelor sau tot ca instrument pentru confecționarea hainelor.

”Nu mă așteptam să găsesc un dinte de balenă. Rămășițele acestui mamifer nu au fost identificate în niciun context pleistocen din Africa de Nord”, a mai spus dr. Emily Hallett.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, s-au mai descoperit și rămășițe ale vulpilor de nisip, ale șacalilor aurii sau ale pisicile sălbatice. Rămășițele denotă că aceste animale erau jupuite după ce erau omorâte de către preistorici.

Au fost descoperite și rămășițe ale bovinelor asemănătoare vacilor antice. Iar dacă la restul animalelor s-a depistat faptul că au fost jupuite, la acestea s-a constatat că prezintă semne clare că au fost procesate pentru a produce carne pentru masa de cină.

Despre toate aceste lucruri, oamenii de știință consideră că sunt dovezi destul de concludente cum că locuitorii peșterilor din Africa de Nord confecționau și purtau haine cu mult înainte de marile migrații ale oamenilor. Chiar și înainte de perioada când Homo sapiens au părăsit Africa pentru a popula celelalte colțuri ale Globului.

ADVERTISEMENT