News

Asigurare RCA 2021. Schimbare radicală. Va fi obligatoriu pentru toți șoferii

20.01.2021 | 07:49
Asigurare RCA 2021 Schimbare radicala Va fi obligatoriu pentru toti soferii
Asigurare RCA 2021. Schimbare radicală. Va fi obligatoriu pentru toți șoferii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Asigurare RCA 2021. O schimbare radicală în ceea ce privește decontarea daunelor de la firmele de asigurări este discutată de autorități. Acest demers va fi obligatoriu pentru toți șoferii.

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat că lucrează, cu acordul premierului, pentru a urgenta schimbarea legislației privind decontarea directă a daunelor RCA.

ADVERTISEMENT

Această procedură, care este opțională în prezent, le-ar permite șoferilor să își încaseze daunele direct de la asigurătorul cu care a încheiat o poliță RCA.

Asigurare RCA 2021. Schimbare radicală. Va fi obligatoriu pentru toți șoferii

În viitorul apropiat, șoferii din România îşi vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliţă RCA. Guvernul pregăteşte, la iniţiativa ASF, o ordonanţă de urgenţă în acest sens, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Un proiect de lege pentru ca această procedură să devină obligatorie se află în dezbaterea comisiilor parlamentare de anul trecut.

”Dacă e să ne raportăm la procentul petiţiilor din totalul daunelor, este un procent mic, în jur de 1,5%. Ideea este că pe noi ne interesează şi dacă sunt câteva petiţii, pentru că înseamnă că asiguratul este nemulţumit, adică ceva se întâmplă în fluxul acesta. Trebuie să recunoaştem încă un lucru: autoritatea nu are competenţe pe partea service-urilor.

ADVERTISEMENT

Noi nu avem competenţe în acea zonă. Competenţa noastră este pe partea societăţilor de asigurări, sa ne asigurăm noi, autoritatea, că asiguraţii sunt respectaţi, adică se respectă drepturile consumatorului”, a declarat președinte ASF.

Cum se va face decontarea daunelor

Potrivit lui Nicu Marcu, această procedură, numită decontare directă, exista şi până acum, dar era opțională, însă, odată cu schimbarea legislației, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că șoferii îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele.

”Decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea ca dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe.

Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele”, a explicat Nicu Marcu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT