News

Ce condiţie trebuie să îndeplinească persoanele care vor să devină asistente medicale. Proiectul de lege intră în dezbaterea Parlamentului

Accesul în profesia de asistent medical ar putea fi pe viitor restricționat, astfel încât doar persoanele care au luat examenul de bacalaureat să poată urma cursurile școlilor postliceale sanitare.
15.02.2022 | 19:14
Ce conditie trebuie sa indeplineasca persoanele care vor sa devina asistente medicale Proiectul de lege intra in dezbaterea Parlamentului
Medicul Adrian Wiener vrea ca viitoarele asistente să aibă bacalaureatul/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deputatul Adrian Wiener (USR) a depus la Parlament un proiect de lege care, în cazul adoptării sale, nu va mai permite accesul în profesia de asistent medical persoanelor care nu au luat  examenul de bacalaureat.

Adrian Wiener, medic de profesie, justifică acest proiect prin necesitatea profesionalizării suplimentare a profesiei de asistent medical.

ADVERTISEMENT

După ani de zile în care numărul asistentelor medicale a scăzut din cauza exodului acestora în țări unde sunt mai bine plătite, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului, astfel că s-a ajuns la ca asistentele medicale să fie mai multe decât în 1990.

Bacalaureatul, „un filtru esențial”

Potrivit Legii educației naționale, în învățământul postliceal se pot înscrie toți absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat.

ADVERTISEMENT

Wiener propune ca, în cazul școlilor sanitare postliceale, bacalaureatul să devină o condiție  obligatorie.

La ora actuală nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile școlii postliceale sanitare. Considerăm că promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei umane din domeniul sanitar”, crede deputatul USR.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că specificul acestei profesii cere mai mult decât empatie față de pacient, fiind necesare și capacitatea de învățare continuă și înțelegerea tuturor indicațiilor date de către medici.

Asistentul este placa turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul. Este adesea primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate și de cele mai multe ori persoane care relaționează cel mai mult cu acestea pe perioada petrecută în unitățile sanitare.

ADVERTISEMENT

Dincolo însă de abilități de comunicare umană empatică, de înțelegerea contextului  vulnerabil al persoanei umane în condiții de boală, asistenul medical trebuie să aibă cunoștințe medicale solide, consolidate sau înnoite permanent. Să fie capabil să înțeleagă și să preia indicațiile medicului, să fie conectat perfect la toate etapele actului medical, să fie capabil de a absorbi cunoștințe și competențe noi”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Meseria de asistentă medicală, din nou la mare căutare

Proiectul vizează nevoia de profesionalizare a asistenților medicali, după ce ani de zile principala problemă a sistemului sanitar a fost plecarea peste hotare a cadrelor specializate, atât medici, cât și asistenți medicale.

Potrivit unui studiu realizat în 2014 de către Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, numărul asistentelor medicale a scăzut de la 125.000 în 1990 la 95.000 în 2012. Nivelul redus de salarizare le-a determinat pe multe dintre asistente să-și caute de lucru în străinătate, mai ales după 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană. Situația ar fi fost și mai dramatică dacă în 2008 nu ar fi fost crescută vârsta de pensionare, însă această soluție a făcut doar ca această categorie profesională să fie mai îmbătrânită și, implicit, cu un grad de eficiență mai redus.

Situația s-a schimbat radical din martie 2018, când au intrat în vigoare prevederile care vizau personalul medical din Legea salarizării unitare în sistemul public. Atunci salariile medicilor și asistentelor au crescut cu procente între 70% și 170%.

Chiar dacă plecarea personalului medical peste hotare nu a fost complet stopată, salariile atractive au făcut ca meseria de asistentă medicală să redevină una la mare căutare. Potrivit unor date publicate în 2020 de către Institutul Național de Statistică, personalul sanitar mediu din România trecea de 150.000, dintre care 135.000 erau asistenți medicali, în majoritate covârșitoare femei. În sectorul public activau 85.000 de asistente, iar în sectorul privat aproape 50.000.

Nevoia de personal suplimentar pentru combaterea pandemiei de Covid-19 a dus la noi angajări. Temerile că stresul generat de apariția acestei boli ar putea crea un deficit de personal nu s-au  confirmat. Potrivit unui studiu MEDIjobs, o platformă de recrutare online pentru domeniul sanitar, numărul ofertelor de angajare în sistemul sanitar a crescut cu 45% în 2021 față de 2020.

ADVERTISEMENT