News

Asociația Industriei de Vaping, reacție dură după ce Parlamentul a decis interzicerea țigărilor electronice pentru minori. ”Vor mări numărul de fumători”

Asociația Industriei de Vaping a solicitat oficial respingerea propunerii legislative de a interzice vânzarea de produse de tip vaping pentru minori.
21.03.2024 | 12:45
Asociatia Industriei de Vaping reactie dura dupa ce Parlamentul a decis interzicerea tigarilor electronice pentru minori Vor mari numarul de fumatori
Asociația Industriei de Vaping, reacție dură după ce Parlamentul a decis interzicerea țigărilor electronice pentru minori. ”Vor mări numărul de fumători”. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

AIV susține că interzicerea acestor produse spre vânzare minorilor va ”înrăutăți situația fumătorilor din România”. Propunerea la care fac referire cei de la AIV ar putea intra în vigoare în scurt timp, astfel că persoanele sub 18 ani nu vor mai avea dreptul să cumpere aceste tipe de produse tip vaping.

Asociația Industriei de Vaping, reacție dură după ce Parlamentul a decis interzicerea țigărilor electronice pentru minori

”Asociația Industriei de Vaping solicită respingerea propunerii PL-x nr. 174/2024 de modificare a legii 349/2002, care propune dublă legiferare și va înrăutăți situația fumătorilor din România. Prevederile din propunerea PL-x nr. 174/2024 de modificare a legii 349/2002, de interzicere a vânzării țigărilor electronice tinerilor cu vârsta sub 18 ani, există și în alte legi, iar prevederile acesteia referitoare la echivalarea țigărilor clasice cu cele electronice vor mări numărul de fumători, mai degrabă decât să îl reducă”, se arată în comunicatul transmis de Asociația Industriei de Vaping.

ADVERTISEMENT

”Asociația Industriei de Vaping (AIV) aplaudă toate inițiativele care duc la scăderea consumului de tutun prin combustie atât printre adulți cât și printre tineri, și a susținut toate inițiativele de până acum referitoare la interzicerea țigărilor electronice pentru persoanele sub 18 ani. Cu toate acestea propunerile din PL-x nr. 174/2024 conform cărora ”Se interzice vânzarea țigărilor electronice, a produselor din tutun sau plante și a altor produse similare tinerilor cu vârsta sub 18 ani” există deja într-o lege aflată la promulgare, legea PL-x nr. 765/2023, într-o formulare aproape identică”, mai este precizat în comunicat.

Reprezentanții AIV sunt extrem de nemulțumiți că Parlamentul va considera, prin lege, că țigările electronice sunt același lucru cu cele normale sau cu tutunul încălzit. ”Mai mult, considerăm ca fiind total neoportune celelalte modificări propuse în aceeași inițiativă, ale articolului 2, litera e) din legea 349/2002, conform cărora prin: ”fumat se înțelege inhalarea voluntară a emisiilor rezultate din arderea sau încălzirea țigaretelor, țigărilor de foi, cigarillos, pipe. țigaretelor electronice cu și fără nicotină și produselor cu tutun încălzit;”.

ADVERTISEMENT

Aceste prevederi nu trebuie în nici un caz adoptate, întrucât extinderea automată și neadaptată a prevederilor referitoare la țigări și asupra dispozitivelor de vaping (vaporizatoare electronice, tutun încălzit) va avea efectul invers celui pe care-l vizează inițiatorii acestor modificări. Reglementarea similară a vapingului cu produsele de tutun prin combustie le limitează opțiunile fumătorilor adulți care vor să renunțe la fumat, determinându-i să rămână fumători sau să revină la consumul țigaretelor, în detrimentul acestei alternative semnificativ mai puțin nocivă”, se arată în mesajul oficial transmis de AIV.

Reprezentanții AIV susțin că țigările electronice nu sunt nocive pentru sănătate

”Din păcate, această propunere legislativă este o încercare surprinzător de slab fundamentată de a pune împreună ”mere cu pere”, întrucât vaporizatoarele funcționează pe cu totul alte baze decât țigaretele care se bazează pe combustia tutunului. Autorii afirmă în expunerea de motive a acestei propuneri legislative că ”Specialiștii în sănătate publică admit faptul că acești vapori/aerosoli sunt la fel de dăunători ca și fumul de țigară tradițională”. În realitate, conform unui studiu major făcut de Public Health England, agenția de sănătate a guvernului britanic, vapatul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul, pentru că aceste produse conțin doar o fracțiune din cei peste 7.000 de compuși chimici (majoritatea nocivi) ce pot fi găsiți în țigări.

ADVERTISEMENT

Adevărul științific, după cum putem vedea, este cu totul altfel decât este prezentant în propunerea legislativă. Mai mult, vapatul este recunoscut de tot mai multe țări, precum Anglia, Franța, Belgia, Canada sau Noua Zeelandă, ca fiind una din principalele modalități de renunțare la fumat. În toate aceste țări este interzis accesul minorilor la orice fel de produse cu nicotină, în paralel cu recunoașterea importanței țigărilor electronice pentru lupta împotriva fumatului”, au mai transmis reprezentanții industriei de vaping.

Prin vocea președintelui AIV, Ciprian Boboi, reprezentanții acestei industrii susțin că viitorul fumatului nu este cel cu tutun încălzit, ci țigările electronice. ”Astfel, Parlamentul Uniunii Europene a adoptat în 13 decembrie 2023 ”Raportul privind bolile netransmisibile”-NCD (Report on Non-Communicable Diseases). Raportul acoperă modalitățile de prevenire a unor astfel de boli (cancer, boli cardiovasculare sau diabet) și evidențiază legătura dintre acestea și stilul de viață, cum ar fi fumatul.

ADVERTISEMENT

Acest document a fost votat de o mare majoritate a deputaților în Parlamentul European (578 de voturi pentru, 39 împotrivă și 15 abțineri). Foarte important, acest Raport al Parlamentului European privind bolile netransmisibile consideră că „țigările electronice ar putea permite unor fumători să se lase progresiv de fumat”. Este deci evident că în nici un caz Uniunea Europeană nu ar fi o susținătoare a egalizării țigărilor electronice cu fumatul”, transmite președintele Ciprian Boboi. În consecință, reprezentanții AIV solicită politicienilor români să nu pună semnul egal între vaping și fumat și să găsească alte metode mai eficiente de reglementare a fumatului tip vaping.

ADVERTISEMENT
Tags: