News

Nouă mituri despre vaping, demontate de Serviciul britanic de Sănătate. Dovezile ştiinţifice arată că produsele de vapat ajută la renunţarea la fumat

NHS a dat publicităţii o analiză care demonstrează că produsele de vapat cu nicotină reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru renunțarea la fumat.
15.01.2024 | 12:53
Noua mituri despre vaping demontate de Serviciul britanic de Sanatate Dovezile stiintifice arata ca produsele de vapat ajuta la renuntarea la fumat
Marea Britanie promovează renunţarea la fumat prin vaping Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România este a patra cea mai restrictivă țară din Uniunea Europeană în privința legislației în domeniul tutunului, după cum arată datele Nanny State Index 2023, iar în parlament apar în mod constant inițiative legislative care urmăresc introducerea de restricții suplimentare.

Faptul că nicotina este foarte dăunătoare sănătăţii este un mit

Spre deosebire de România, în țări precum Marea Britanie folosirea produselor alternative la fumat – considerate de experți ca fiind mai puțin nocive decât fumatul – este recunoscută ca o strategie de sănătate publică pentru reducerea riscurilor asociate fumatului.

ADVERTISEMENT

În sprijinul acestei iniţiative, Serviciul Național de Sănătate (NHS) a demontat pe site-ul său oficial câteva dintre cele mai comune mituri despre vaping, argumentele fiind bazate pe dovezi și date științifice. NHS subliniază că vapatul nu este complet inofensiv şi îl recomandă doar fumătorilor adulți, pentru a sprijini înlocuirea pe termen lung a fumatului.

Primul mit pe care îl demontează NHS este că vapatul este la fel de dăunător ca fumatul. Realitatea arată însă cu totul altceva: “Deși consumul de nicotină prin vaping nu este lipsit de riscuri, acesta este semnificativ mai puțin nociv decât fumatul”. În 2022, experții din Marea Britanie au analizat dovezile internaționale și au descoperit că „pe termen scurt și mediu, vapingul reprezintă o mică parte din riscurile asociate fumatului”.

ADVERTISEMENT

Țigările eliberează mii de substanțe chimice diferite atunci când ard – multe sunt otrăvitoare și până la 70 provoacă cancer. Majoritatea substanțelor chimice dăunătoare din fumul de țigară, inclusiv gudronul și monoxidul de carbon, nu sunt conținute în aerosolul de vaporizare. Astfel, persoanele care trec complet de la fumat la vaping au o expunere semnificativ redusă la toxine asociate cu riscuri de cancer, boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Al doilea mit demontat de NHS este acela că nicotina este foarte dăunătoare sănătății. “Deși nicotina dă dependență, este relativ inofensivă pentru sănătate”, arată NHS. Multe alte substanțe chimice toxice conținute în fumul de tutun sunt cele care provoacă aproape toate riscurile asociate fumatului. Nicotina în sine nu provoacă cancer, boli pulmonare, boli de inimă sau accident vascular cerebral și a fost folosită în siguranță de mulți ani în medicamente, pentru a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat.

ADVERTISEMENT

Al treilea mit demontat este acela că vapatul nu ajută oamenii să se lase de fumat. Realitatea arată, dimpotrivă, contrariul: “Produsele de vapat cu nicotină reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru renunțarea la fumat”. Dovezile arată că produsele de vaping cu nicotină sunt de fapt mai eficiente decât terapiile de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau gumele. Unii oameni consideră că vapatul îi ajută, deoarece acțiunea de a duce produsul de la la mână la gură este similară fumatului, oferind senzații similare.

Al patrulea mit demontat este acela că trecerea la vaping înseamnă doar schimbarea unei dependențe dăunătoare cu alta. În realitate, “nicotina consumată prin vapat este mult mai puțin dăunătoare, chiar dacă produsele pentru vaping conțin aceeași substanță care creează dependență ca și țigările”. Fumatul vă oferă nicotină prin arderea tutunului, care creează multe toxine dăunătoare care pot provoca boli grave, inclusiv cancer, boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral. În schimb, vapatul oferă nicotină prin încălzirea unui lichid, care este mult mai puțin dăunător, expunând utilizatorii la mult mai puține toxine și la niveluri mai mici de toxicitate decât fumatul.

ADVERTISEMENT

Al cincilea mit demontat este legat de faptul că oamenii folosesc produsele de vapat mai des decât țigările, iar ăsta e un lucru rău. NHS ne lămureşte, afirmând că “Este normal să vapezi mai des decât fumai, dar acest lucru nu este mai dăunător”. Fiecare inhalare dintr-un vape include o mică parte din riscurile unui consum de țigară. De asemenea, vapingul este diferit de fumat prin modul în care furnizează nicotină către creier. Când fumezi, primești o cantitate foarte rapidă de nicotină în perioada în care fumezi țigara. Prin vaping însă, în general durează mai mult până când nicotina ajunge la creier și trebuie să „pufăi” mai des.

Vapingul nu este dăunător pentru cei din jur

Al şaselea mit demontat de MHS este că produsele de vapat nu sunt reglementate și nu știm ce se află în ele. În realitate ele sunt “strict reglementate pentru siguranță și calitate”.

Al şaptelea mit este legat de faptul că vapingul ar provoca aşa-numitul efect de “plămân popcorn”. În realitate,  boala a fost găsită la un grup de muncitori dintr-o fabrică expuși la o substanță chimică (diacetil) folosită pentru a aroma floricelele de porumb. Diacetilul este conținut în fumul de țigară, dar este interzis ca ingredient în produsele de vaping și lichidele cu nicotină reglementate de Marea Britanie.

De asemenea, “nu există nicio dovadă până acum că vapatul este dăunător pentru cei din jur”, mai transmite NHS, demontând al optulea mit. Dar, ca măsură de precauție, este mai bine să nu vapați în preajma bebelușilor și copiilor, dacă puteți evita acest lucru, asta şi deoarece copiii mici copiază adesea ceea ce fac adulții.

Ultimul mit demontat este acela că un produse vapat de unică folosință poate furniza la fel de multă nicotină cât 40 sau 50 de țigări. În realitate, “un vaporizator de unică folosință standard din Marea Britanie oferă o cantitate similară de nicotină ca și 20 de țigări”. Un produse de vapat de unică folosință reglementat de Regatul Unit, cu cel mai ridicat nivel legal de nicotină (20 mg/ml), conține 2 ml de lichid și 40 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, aproximativ 20 mg de nicotină utilizatorului. Pe de altă parte, un pachet de 20 de țigări conține 200 până la 300 mg de nicotină şi furnizează, în medie, 20 până la 30 mg de nicotină fumătorului.

ADVERTISEMENT