News

Va pune Rusia în pericol Stația Spațială Internațională? Ce spune șeful Roscosmos după ce a amenințat securitatea proiectului. NASA, explicații de ultimă oră

În ultimele zile și săptămâni, au apărut controverse în privința colaborării spațiale dintre Rusia și Statele Unite, în privința SSI, de unde câțiva cosmonauți și un astronaut trebuie să revină pe Pământ curând.
15.03.2022 | 09:03
Va pune Rusia in pericol Statia Spatiala Internationala Ce spune seful Roscosmos dupa ce a amenintat securitatea proiectului NASA explicatii de ultima ora
ADVERTISEMENT
15-03-2022
08:34

NASA confirmă că astronautul de pe Stația Spațială se va întoarce acasă

Agenția spațială americană a conformat că Mark Vande Hei se va întoarce alături de cosmonauții de pe SSI, înapoi pe pământ. NASA a dorit să reconfirme, astfel, că lucrează îndeaproape cu Roscosmos, dincolo de tensiunile geopolitice în creștere dintre cele două state.

Călătoria de întoarcere a celor de pe stație va începe pe 30 martie, iar capsula Soiuz îi va duce pe astronaut și pe cosmonauți în Kazahstan, așa cum se întâmplă de obicei. 

Joel Montalbano, managerul programului SSI al NASA, spune că operațiunile dintre agenția sa și cea rusească se desfășoară ”în continuare bine”, adăugând că ”pot să vă spun că sigur Mark se va întoarce acasă.”

Confirmarea din partea americană vine după un răspuns similar dat de tabăra rusă. Agenția de presă de stat Tass, din Rusia, a anunțat în cursul zilei de luni că Vande Hei se va întoarce pe Pământ la bordul navetei Soiuz. 

Montalbano subliniază că colaborarea dintre NASA și Roscosmos trebuie să se desfășoare în parametri normali, deoarece ”stația spațială a fost creată să fie interdependentă.”

”Fiecare dintre parteneri are capacități diferite și lucrăm împreună. Nu este un proces în care un grup se poate separa de celălalt. Trebuie ca totul să fie laolaltă ca să putem avea succes”, a mai afirmat Montalbano.

Întrebat, totuși, dacă NASA are planuri de contingență în cazul în care parteneriatul cu Roscomos se deteriorează, acesta spune că ”Stația Spațială este stindardul cooperării internaționale.”

Joel Montalbano mai spune că ”în prezent, nu avem nicio indicație că rușii ar vrea să schimbe ceva. Astfel, continuăm operațiunile în mod normal.”

 

Temerile cu privire la escaladarea războiului din Ucraina sunt îndreptate pe mai multe paliere și nu este vorba doar de o confruntare militară directă între Rusia și țările NATO. Cu toate că acest scenariu este luat în calcul de ambele tabere, acest ultim pas în actualul conflict nu este, din fericire, o opțiune viabilă pentru niciuna dintre tabere.

Riscă un astronaut să rămână ”în urmă” pe Stația Spațială? De unde a pornit controversa

Escaladare, însă, există și la nivel economic, prin prisma sancțiunilor tot mai dure impuse de către SUA și de către aliații NATO și UE, iar uneori și de către țări neafiliate. Având în vedere că Rusia se află într-o poziție tot mai izolată de restul lumii, devine clar că această strânsoare în care a fost prinsă trebuie combătută cumva. Așa s-a ajuns la diverse amenințări și avertizări din partea Federației Ruse, întâi prin prisma gazului și a petrolului, iar ulterior s-a ajuns și la alte aspecte, cum ar fi colaborarea spațială dintre Rusia și SUA.

ADVERTISEMENT

Stația Spațială Internațională, rezultatul parteneriatului dintre cele două superputeri, pare să fi ajuns un nou măr al discordiei în acest conflict rece dintre SUA și Rusia. În ultima săptămână, au apărut îngrijorări referitoare la viitorul SSI, care găzduiește câțiva cosmonauți și un astronaut american. S-a ajuns chiar să se insinueze că acesta ar putea fi lăsat în urmă de către colegii săi ruși sau chiar că integritatea Stației Spațiale ca un întreg ar putea fi pusă în pericol.

NASA, însă, a anunțat încă din primele zile după izbucnirea războiului din Ucraina că operațiunile spațiale se desfășoară în condiții normale. Pe stație, chiar, activitățile și mediul de lucru au rămas similar cu perioada dinainte de război. ”Nu avem nicio indicație la nivelul colaborării că partenerii noștri nu sunt implicați în desfășurarea operațiunilor continue de pe Stația Spațială Internațională”, afirma Kathy Lueders, administrator pentru operațiuni spațiale în cadrul NASA.

ADVERTISEMENT

Temerile nu sunt întru totul nefondate, însă șeful Roscosmos dezminte ”isteria”

Temerile cu privire la ”ce ar putea face rușii” nu sunt întru totul nefondate, dar asta pentru că prin prisma colaborării, partea rusă este cea responsabilă pentru elementele de propulsie ale stației, în vreme ce SUA se ocupă de alimentarea cu energie electrică a ansamblului. Tot rușii au ”pe mână” reglarea orbitei SSI, prin intermediul navei cargo Progress, atașată de stație. Prin aceste ajustări constante, astronauții și cosmonauții se asigură că Stația rămâne pe aceeași orbită, aflată la cam 400 de kilometri deasupra pământului.

A doua sursă a discuțiilor din ce în ce mai intense despre colaborarea spațială derivă din programul celor de pe SSI. Aceștia ar urma să se întoarcă la începutul lunii aprilie pe Pământ, la bordul unei navete Soiuz. S-a ajuns astfel să apară temeri referitoare la faptul că rușii ”l-ar putea lăsa în urmă” pe Stația Internațională pe astronautul Mark Vande Hei.

ADVERTISEMENT

Problemele au apărut în urma unui videoclip apărut pe Telegram și la agenția de presă rusă RIA Novosti, care sugerează că americanul își ia la revedere de la colegii săi din spațiu, aceștia urcând la bordul navetei Soiuz, în timp ce el rămâne în urmă pe SSI.


Aceste frici au fost alimentate în ultimele zile și de Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spațiale din Rusia, Roscosmos. Acesta a făcut tot felul de afirmații despre parteneriatul SSI, în urma sancțiunilor impuse Rusiei, lăsând să se înțeleagă faptul că proiectul ar putea fi în pericol.

ADVERTISEMENT

Totuși, însuși Dmitri Rogozin, ”responsabil” pentru apariția acestor scenarii negative referitoare la soarta lui Vande Hei și a Stației Spațiale, este cel care a dezamorsat situația. În urmă cu doar câteva zile, acesta a răspuns mass-mediei care a sugerat că americanul va fi lăsat în spațiu, afirmând că este vorba despre o ”isterie” și că Mark Vande Hei nu va fi lăsat pe stație. Rogozin a spus că legătura cu acest scenariu a fost făcută din cauza faptului că Rusia a decis să înlăture steagurile occidentale de pe rachetele sale.

Dmitri Rogozin este cunoscut pentru derapajele pe care le are în spațiul public

De asemenea, NASA urmărește să obțină ”flexibilitate operațională” în ceea ce privește colaborarea cu Roscosmos, dar nu se așteaptă să existe vreo problemă cu privire la revenirea pe Pământ a lui Vande Hei. Acesta urmează să stabilească un nou record american pentru cea mai lungă ședere continuă în spațiu. Scott Kelly este cel care deține în prezent recordul de 340 de zile, desfășurate între 2015 și 2016.

Revenirea astronautului nu este o chestiune de ”dacă”, având în vedere declarațiile pe care le-a dat chiar și șeful agenției spațiale din Rusia. Dar asta nu înseamnă că americanii nu caută alternative pentru a putea evita alte situații limită cauzate de răcirea accentuată a relațiilor dintre cele două state.

De aceea, nava cargo Cygnus, trimisă de SUA pe SSI, va efectua în premieră o reajustare a orbitei de către partea americană. Așteptările sunt ca această navă să poată rezolva de una singură problema orbitei Stației Spațiale. În cazul în care asta nu e posibil, Elon Musk și-a asumat deja că prin intermediul SpaceX va putea da o soluție. Aceasta ar urma să fie una chiar mai extinsă; în cel mai optimist scenariu, compania lui Musk ar putea înlocui complet dependența de navele Soiuz, cu care sunt trimiși și întorși pe Pământ astronauții și cosmonauții.

Elon Musk a intervenit prin SpaceX, iar cu siguranță atitudinea sa a fost grăbită tot de declarațiile făcute la cald de Dmitri Rogozin, care a avertizat, tot pe Twitter: ”Chiar vreți să distrugeți cooperarea noastră pe SSI? Dacă blocați cooperarea cu noi, cine va salva stația din situația deorbitării necontrolate și de prăbușirea în SUA sau în Europa? Există și opțiunea de a trânti o structură de 500 de tone peste Chin sau India. Chiar vreți să le amenințați cu un astfel de scenariu? SSI nu zboară deasupra Rusiei, așa că riscurile sunt întru totul ale voastre. Sunteți pregătiți pentru ele?”

Rogozin n-a rezistat și s-a contrat și cu Scott Kelly pe Twitter, după ce americanul a văzut videoclipul referitor la posibila ”abandonare” a lui Vande Hei. În final, Kelly l-a blocat pe Rogozin pe Twitter: ”dacă se comportă ca un copil, și eu îl voi trata astfel”, afirma astronautul. ”E inimaginabil că programul spațial al Rusiei ar putea lăsa în spațiu un om pe care și-a asumat responsabilitatea că îl va aduce înapoi acasă. Nu văd cum se poate întâmpla asta”, a mai spus americanul.

Există și posibilitatea ca unii dintre cei care au luat de bune amenințările făcute de Dmitri Rogozin să nu-i cunoască prea bine istoricul. Șeful Roscosmos a devenit cunoscut încă din 2014 pentru anumite afirmații controversate. La acea vreme, când Rusia era sancționată pentru invazia Crimeei, Rogozin le-a sugerat americanilor că s-ar putea duce în spațiu cu o trambulină, ca să nu se mai bazeze pe naveta Soiuz, arată space.com.

Ceva mai recent, același personaj a sugerat pe Twitter, ca răspuns la anumite mesaje de-ale lui Joe Biden, că persoanele care sunt responsabile de sancțiuni ar putea ”suferi de Alzheimer.” Chiar și mai aproape de prezent, pe 3 martie, odată cu interzicerea exportului de motoare rusești către SUA, Dmitri Rogozin spunea că americanii ar trebui să zboare pe mături.

Colaborarea internațională spațială, un subiect de neatins pentru politica de pe Pământ?

Vande Hei și cosmonauții de la bordul Stației Spațiale vor ateriza în Kazahstan, de unde vor fi transferați în Rusia. În paralel, o întreagă echipă NASA va trebui să meargă în Rusia, de unde să ajungă apoi în Kazahstan și din nou în Federație. Abia apoi, întregul grup american va putea porni în călătoria înapoi spre casă, unde Vande Hei va începe un lung proces de reaclimatizare cu condițiile gravitaționale de pe Pământ.

Colaborarea internațională în privința spațiului a fost considerată, până în prezent, un element sacru, astfel că și în timpul Războiului Rece, decidenții s-au abținut de la a impune măsuri care ar fi putut periclita în vreun fel acest spațiu de desfășurare. Cady Coleman este un alt astronaut american care s-a bazat pe ruși pentru a ajunge pe SSI și înapoi pe Pământ. Acesta spune că pe stație, colaborarea între astronauți și cosmonauți se face la toate nivelurile, indiferent că e vorba de sarcini obișnuite sau de misiuni dificile. ”Am fost pe stație cu trei cosmonauți ruși. Scopul nostru comun era de a explora spațiul, iar acesta nu se schimbă, indiferent dacă suntem pe Pământ sau dacă trăim pe Stația Spațială Internațională.”

NASA nu mai este dependentă de rachetele Rusiei, după ce SpaceX a dezvăluit capsula Crew Dragon. În prezent, cel puțin până la declanșarea războiului, se purtau negocieri pentru ca rușii să aibă și ei posibilitatea de a folosi capsula lui Elon Musk. În paralel, mai mulți cosmonauți continuă și în prezent să se antreneze la facilitățile NASA din Houston, Texas.

ADVERTISEMENT