News

Atac armat în Indonezia. Nouă persoane au fost împușcate mortal

Autoritățile de la Jakarta au anunțat că nouă persoane au fost ucise sâmbătă dimineața în estul Indoneziei într-un atac despre care se crede că a fost comis de separatiștii din regiune
16.07.2022 | 15:10
Atac armat in Indonezia Noua persoane au fost impuscate mortal
Proteste la Jakarta, imagine de arhivă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nouă persoane au fost împușcate în cea mai estică regiune a Papua din Indonezia, într-un atac despre care se crede că ar fi fost comis de separatiști înarmați, au anunțat autoritățile citate de Reuters.

Atac armat în Indonezia

Poliția din capitala provinciei Jayapura a declarat presei locale că incidentul, cel mai mortal din ultimii ani, a avut loc sâmbătă dimineața în zona muntoasă îndepărtată Nduga.

ADVERTISEMENT

„Este adevărat că a avut loc un atac asupra civililor care a dus la zece persoane care au suferit răni prin împușcătură, dintre care nouă au murit”, a declarat Faizal Rahmadani, director de investigații penale la poliția regională Papua, pentru agenția de presă de stat Antara.

Autoritățile investigau incidentul, dar au acordat prioritate evacuarii civililor, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Motivul tensiunilor din Indonezia

Atacul de sâmbătă a venit la doar câteva zile după o serie de proteste cu privire la o nouă lege care prin care regiunea este împărțită din două în cinci provincii, cu adăugarea provinciilor Papua de Sud, Papua Centrală și Papua Highland.

Guvernul susține că noile regiuni administrative vor accelera dezvoltarea, vor îmbunătăți furnizarea de servicii publice și vor crea mai multe oportunități pentru ca papuanii să se alăture serviciului public.

ADVERTISEMENT

Criticii spun că această mișcare va oferi autorităților de la Jakarta mai multă putere asupra regiunii îndepărtate, o regiune bogată în resurse naturale, unde a fost purtată o bătălie la nivel scăzut pentru independență de când zona a devenit parte a Indoneziei, după un vot controversat, supravegheat de ONU, în anul 1969.

Armata de Eliberare a Papua de Vest, pe care guvernul a desemnat-o ca organizație teroristă, a respins luna aceasta diviziunea administrativă, amenințând că va împușca toți oficialii implicați.

ADVERTISEMENT

„Strategia de împărțire și stăpânire a lui Jakarta a fost opusă în general în Papua… Papuaii sunt îngrijorați de faptul că vor sosi mai mulți papuani non-indigeni, marginalizându-i și mai mult în propria lor țară”, a declarat Veronica Koman, avocată indoneziană pentru drepturile omului, Amnesty International Australia, cel mai mortal atac din 2018.

ADVERTISEMENT