News

Posibil atac cu drone în Abu Dhabi: 3 morți și 6 răniți. Drept răspuns, coaliția condusă de Arabia Saudită a lansat raiduri aeriene asupra capitalei Yemenului. Cel puțin 12 morți. Update

Un posibil atac cu drone a avut loc, luni, 17 ianuarie 2022, în apropiere de Aeroportul din Abu Dhabi. Până acum, autoritățile au raportat cel puțin 3 decese și 6 persoane rănite.
18.01.2022 | 17:55
Posibil atac cu drone in Abu Dhabi 3 morti si 6 raniti Drept raspuns coalitia condusa de Arabia Saudita a lansat raiduri aeriene asupra capitalei Yemenului Cel putin 12 morti Update
Atacul a fost revendicat de mișcarea Houthi din Yemen Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-01-2022
15:56

Cel puțin 12 persoane ucise în Yemen ca represalii pentru atacul din Abu Dhabi

Cel puțin o duzină de oameni au fost uciși și alții au fost răniți în atacurile aeriene de represalii asupra capitalei yemenite, Sanaa, peste noapte, au anunțat oficialii Houthi pe site-ul lor.

Imaginile de la fața locului îi arată pe yemeniți printre dărâmăturile clădirilor distruse în timpul atacurilor. Loviturile aeriene ale coaliției conduse de Arabia Saudită asupra orașului Sanaa au venit după ce rebelii Houthi au revendicat luni atacurile asupra Emiratelor Arabe Unite, care au făcut trei morți și șase răniți.

Pe Twitter, Hussein al-Ezzi, ministrul adjunct de externe de la Sanaa, a declarat că printre cei uciși în raidurile aeriene se numără și copii.

Coaliția condusă de Arabia Saudită lansează în mod regulat atacuri aeriene asupra teritoriului controlat de mișcarea Houthi, inclusiv în Sanaa. Rebelii Houthi și-au asumat adesea atacurile cu drone și rachete asupra Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite drept represalii pentru aceste lovituri.

17-01-2022
16:27

Cine sunt rebelii din mișcarea Houthi

Mișcarea Houthi, numită după familia cu care este asociată, a apărut din provincia nordică Saada a Yemenului, la granița cu Arabia Saudită, și a fost implicată într-un război din ce în ce mai complex.

Susținută de SUA, coaliția condusă de Arabia Saudită este cel mai recent și principalul lor inamic.

Influența lor a crescut de când l-au contestat pentru prima dată pe fostul președinte yemenit Ali Abdullah Saleh în 2004, luând capitala de atunci Sanaa și o mare parte din nord până în 2014.

Cum au ajuns aici?

Rebelii Houthi au apărut în anii 1980, formând o alianță tribală largă în nordul Yemenului, bazată pe o renaștere a zaidismului, o ramură a islamului șiit, în opoziție cu un salafism în expansiune.

Ei au fost, de asemenea, motivați de ceea ce au văzut ca fiind discriminarea economică a nordului de către Saleh.

După ce s-au transformat într-o miliție în anii 2000, au luptat șase runde de război între 2004 și 2010 împotriva forțelor președintelui Saleh de atunci, până când revolta din primăvară arabă din 2011 l-a răsturnat.

Când doi ani de dialog național s-au întrerupt, rebelii Houthi l-au înlăturat pe noul lider yemenit, susținut de Arabia Saudită, Abed Rabbo Mansour Hadi și au ocupat Sanaa.

După ce s-au aliat cu fostul lor inamic Saleh, temându-se de puterea lor în creștere, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, cu ajutorul SUA și al Regatului Unit, au început un război aerian și terestru împotriva lor.

Ce este Zaidismul și ideologia Houthi?

Șiiții Zaidi Fiver sunt o confesiune care a apărut într-o dispută cu privire la succesiunea imamatului și sunt de fapt mai apropiați în credință religioasă de suniți decât șiiții Twelver din Iran, Irak și Liban. Nu toți Zaidi sunt houthi.

Un imamat Zaidi a fost înființat în nordul Yemenului în 893 și a domnit până în 1962.

Ideologia politică a rebelilor Houthi este puternic anti-imperială, rezervând o animozitate deosebită Israelului, SUA și Arabiei Saudite.

Deși unele retorici Houthi au emis pretenții în zonele de la nord de granița cu Arabia Saudită, acțiunile lor au indicat în mare parte obiective în Yemen.

Mișcarea s-ar bucura de sprijin iranian

Aliații occidentali ai Arabiei Saudite au acuzat Iranul că este cel care conduce, înarmează și sprijină financiar mișcarea, o acuzație pe care susținătorii Houthi o neagă frecvent.

Retorica Teheranului a fost ferm pro-Houthi. Experții subliniază că modelele și tehnologia iraniană sunt folosite în atacurile cu rachete Houthi și designul de drone, în timp ce diverse surse au susținut că rachetele și armele de calibru mic sunt expediate pe uscat prin Oman, deși nu există dovezi definitive.

Grupul de experți al ONU pentru Yemen a constatat că Iranul a furnizat rebelilor Houthi donații de combustibil pentru a strânge venituri pentru campania lor, dar nu a fost găsită nicio legătură financiară sau militară directă.

Capacități militare

O gamă hibridă de forțe alcătuiește arsenalul militar al mișcării Houthi, cunoscută și ca Ansar Allah. Aproximativ 60% din fosta armată yemenită loială lui Saleh s-a aliat cu grupul.

Un raport din septembrie 2019 estimează puterea lor la 180.000-200.000 de oameni înarmați cu acces la sisteme de arme, de la tancuri și vehicule tehnice până la rachete ghidate antitanc și rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Grupul susține că mare parte din arsenalul lor a fost obținut când au capturat puterea în 2014.

Dar, deși nu au resursele financiare și militare avansate copleșitoare ale saudiților, rebelii Houthi au demonstrat o capacitate nemaipomenită, controlând aproximativ o treime din teritoriul yemenit, inclusiv centrele majore de populație – și chiar au încălcat granițele saudite.

Informația a fost transmisă de mișcarea Houthi din Yemen, după ce poliția din Abu Dhabi a comunicat o explozie a  trei camioane-cisternă cu combustibil, în zona Musaffah, cunoscută drept una industrială.

Totodată, poliția a comunicat și izbucnirea unui incendiu pe un șantier al Aeroportului Internațional Abu Dhabi.

ADVERTISEMENT

Atacul cu drone a provocat o explozie și un incendiu în Abu Dhabi

“Investigațiile inițiale au găsit în ambele situri părți ale unui obiect zburător de mici dimensiuni care ar putea fi o dronă și care ar fi putut provoca explozia și incendiul”, au precizat oamenii legii, citați de CNN.

În urma evenimentelor, trei cetățeni au fost găsiți fără viață, iar alți șase au fost găsiți cu răni grave. Dintre decedați, doi sunt indieni, iar unul este pakistanez. Încă se cercetează identitatea persoanelor rănite.

ADVERTISEMENT

De altfel, pagubele materiale produse nu ar fi unele ”semnificative”, au mai precizat autoritățile.

Între timp, rebelii Houthi din Yemen, care sunt susținuți de Iran, au anunțat o declarație pe care o vor face despre ”o operațiune militară specială care a fost efectuată în inima Emiratelor Arabe Unite”, potrivit postului de televiziune Al Masirah, deținut de mișcarea Houthi.

ADVERTISEMENT

Un jurnalist CNN a relatat că și el a auzit două explozii și a văzut apoi un nor negru cu fum dens, în apropiere de aeroportul local. Tot acesta a mai văzut și un avion de luptă despre care se crede că aparține Emiratelor Arabe Unite.

 ”Atacul din interiorul Emiratelor Arabe Unite este pentru a da o lecție, pentru a opri implicarea și participarea lor în coaliția condusă de Arabia Saudită. ”, a transmis și ministrul informației al Houthis.

ADVERTISEMENT

Alt atac al mișcării Houthi din Yemen

În urmă cu două săptămâni, mișcarea Houthi a confiscat o navă sub pavilionul Emiratelor Arabe Unite în largul coastei Yemenului și au publicat și imagini care pretind că arată echipamentele militare de la bord.

Emiratele Arabe Unite au spus că navă era una de marfă civilă și au catalogat-o drept o ”escaladare periculoasă” pe ruta de transport maritim din Marea Roșie.

Evenimentul mai are loc  și după ce în 2019, Emiratele Arabe Unite (EAU) și-au mai redus din forțele militare în Yemen. Până în prezent, mișcarea Houthi a folosit rachete pentru atacuri asupra aeroporturilor sau instalațiilor petroliere.

Mișcarea Houthi mai apelează și la ambarcațiuni-capcană pentru atacuri pentru rute maritime-cheie. La începutul acestui an, provinica sudică Shabwa a fost recucerită de la Houthi de forțele aliate ale guvernului yemenit, care au fost sprijinite de Brigăzile Giants.

”Criza umanitară continuă să se deterioreze. Poporul yemenit continuă să sufere din cauza penuriei de combustibil și a lipsei de oportunități”, au informat autoritățile din Yemen.

ADVERTISEMENT