News

Atac sângeros într-un sat din Mali. 26 de persoane au fost ucise de o grupare jihadistă

06.06.2020 | 17:56
Atac sangeros intrun sat din Mali 26 de persoane au fost ucise de o grupare jihadista
ADVERTISEMENT

Atac sângeros într-un sat din Mali. Un total de 26 de persoane au fost ucise de o grupare jihadistă în urma unei ofensive care a avut loc în cursul zilei de vineri, 5 iunie.

Atac sângeros într-un sat din Mali. 26 de persoane au fost ucise de o grupare jihadistă

Un adevărat masacru a avut loc într-un sat din statul african Mali. 26 de locuitori din localitatea Binedema (regiunea Mopti) au fost uciși de un grup jihadist.

ADVERTISEMENT

Atacul jihadiștilor i-a vizat pe locuitorii acestei localități întrucât ei ar aparține comunității etnice fulani, a declarat Aly Barry din cadrul asociaţiei fulani, pentru 24heures.

Măcelul din Mali a fost confirmat oficial de doi oficiali din cadrul administrației locale din Mopti, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Mali, scena a numeroase atacuri sângeroase din 2015 în încoace

În ultima jumătate de deceniu, Mali a fost teatrul unor atacuri ucigașe numeroase din partea grupărilor jihadiste și intercomunitare.

Problemele au apărut în 2015, de la crearea unui grup jihadist condus de predicatorul fulani Amadou Koufa, care a recrutat pe scară largă din rândul comunităţii sale şi s-a alăturat grupului de sprijin pentru islam şi musulmani (GSIM), principala alianţă jihadistă din Sahel afiliată Al-Qaida, de la crearea sa în 2017.

ADVERTISEMENT

Atentatele au crescut considerabil în această perioadă și au luat o turnură intercomunitară între fulani, în marea lor majoritate crescători de vite, şi grupurile etnice bambara şi dogon, care practică în special agricultura.

Aceste violențe s-au propagat din nord către centrul ţării Mali, uneori chiar spre sud. Ele sunt concentrate mai ales în centru, intrând foarte adesea în interacțiune cu dispute intercomunitare, un fenomen cu care se confruntă de asemenea statele vecine Burkina Faso şi Niger.

ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, cel puţin 95 de locuitori ai unui sat de etnie dogon, Sobane-Kou, din centrul statului african Mali, au fost uciși de către indivizi înarmați,

ADVERTISEMENT