Pasionaţii de istorie şi nu numai se pot întoarce pentru câteva momente în timp cu ochii minţii, în urmă cu 6.000 de ani. Specialiştii de la Muzeul Banatului au realizat o replică a sanctuarului neolitic descoperit la Parţa, în judeţul Timiş, acesta fiind singurul sanctuar din acea perioadă găsit pe teritoriul României şi unul dintre puţinele din Europa.
Comuna Parţa se află la 15 km de Timişoara, iar sanctuarul descoperit aici este de formă rectangulară, de 11,6 m lungime şi 6 m lăţime. Este împărţit în două încăperi, iar în centru se află o masă altar, pe care se aflau diverse obiecte ritualice.
Într-una din camere se află o statuie situată pe un soclu de lut la extremităţile căruia sunt modelate două tăvi de ofrande. Statuia este dublă şi redă două personaje, unul feminin, cu pântecul ieşit în relief, iar celălalt personaj are cap de taur.
Sanctuarul neolitic de la Parţa a fost escavat în anii ’70, iar arheologii au descoperit ulterior că acesta a fost la un moment dat incendiat, astfel că replica realizată recent păstrează inclusiv urmele focului.
„Vor să sugereze și prin stâlpii ăștia arși că a fost incendiat. E binevenit, mă bucur că sunt astfel de inițiative”, a remarcat una dintre vizitatoare, într-o declaraţie pentru Ştirile ProTV.
Întrebat ce reprezenta sanctuarul pentru oamenii de acum 6.000 de ani, Dan Ciobotariu, muzeograf la Muzeul Banatului Timişoara, a declarat: „Cam ce reprezintă și azi pentru noi clădirile cu încărcătură spirituală. Un centru care îți dă personalitate comunității”.
El mai spune că populaţia neolitică trăia din cultivarea pământului, pescuit şi vânat şi aducea jertfe idolilor, „Marii mame şi taurului”. Ritualul purificării spaţiul prin fumigaţii este regăsit şi în practicile sacre din bisericile de astăzi.
„Sunt o populaţie mai mică de statură, foarte adaptată la mediu. Cred că în Sardinia se mai păstrează o astfel de populaţie, parţial. În trecerea spre Epoca Bronzului şi în Epoca Bronzului, locul lor a fost luat de populaţiile noi care vin din stepele nordice şi aduc mai mult cu fizionomiile noastre de astăzi”, a mai spus Dan Ciobotariu, referindu-se la populaţiile de acum 6.000 de ani.
Proiectul de reconstituire a sanctuarului neolitic de la Parţa a fost realizat cu bani din fonduri europene, iar valoarea acestuia s-a ridicat la 400.000 de euro. Sanctuarul de la Parța poate fi vizitat în fiecare weekend, între orele 10 şi 18. Accesul este gratuit.