Kariko este biochimist și are cetățenie maghiară și americană, în timp ce Weissman este un medic american, ambii fiind profesori la Universitatea din Pennsylvania. Cercetarea lor primise foarte puțină atenție în momentul publicării, acum 20 de ani, însă a stat acum la baza dezvoltării vaccinurilor anti-Covid.
Comitetul Nobel a apreciat că cei doi ”au schimbat fundamental înțelegerea noastră despre cum interacționează ARNm (molecula de acid ribonucleic mesager care oferă celulelor instrucțiuni pentru producerea de proteine – n.red.) cu sistemul nostru imunitar și au contribuit la o rată fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății oamenilor din timpurile moderne”.
Fără să știe că vor contribui decisiv la descoperirea vaccinului anti-Covid, cei doi și-au publicat lucrarea despre modificări ale bazei nucleotide în 2005, însă dezvoltarea vaccinului anti-Covid a fost posibilă tocmai cu ajutorul acestei lucrări revoluționare. Așadar, peste 13 milioane de doze de vaccin au fost administrate cu ajutorul muncii lui Katalin Kariko și Drew Wissman, conform NY Times.
”Vaccinurile au salvat milioane de vieți și au prevenit dezvoltarea de forme severe ale bolii și mai multor milioane, permițând, astfel, societăților să se redeschidă și să revină la normalitate. Flexibilitatea impresionantă și și viteza cu care vaccinurile pe bază de ARNm pot fi dezvoltate a pavat drumul pentru utilizarea acestei tehnologii în crearea și de alte vaccinuri, pentru alte boli infecțioase.
În viitor, tehnologia poate fi folosită și pentru a administra proteine terapeutice și a trata anumite tipuri de cancer”, mai este precizat în comunicatul suedezilor. Katalin Kariko a primit vestea că este a 12-a femeie care a primit premiul Nobel pentru medicină în timp ce se afla acasă, iar acum speră ca munca ei să ajute la salvarea de vieți.
Fiecare premiu Nobel este răsplătit cu aproximativ 950.000 de euro, mai exact 11 milioane de coroane suedeze. Premiile Nobel sau Nobelprisen sunt cinci premii separate oferite acelor oameni care aduc beneficii reale omenirii prin munca lor. Alfred Nobel a fost un chimist, inginer și industriaș suedez, cel mai cunoscut pentru inventarea dinamitei, lucru paradoxal în condițiile în care cel mai faimos premiu Nobel e cel pentru pace.
După moartea sa în 1896, Alfred Nobel a lăsat prin testament moștenire toată averea sa și a cerut înființarea celor cinci premii Nobel, care sunt acordate în domeniile Fizică, Fiziologice / Medicină, Chimie, Literatură și Pace. Potrivit caracterizării oficiale, premiul pentru pace ar trebui acordat ”persoanei care a făcut cel mai mult sau cel mai bine pentru a promova pacea între națiuni, abolirea sau reducerea statutului armatelor și înființarea și promovarea congreselor de pace”.
Ceremoniile de premiere au loc anual, iar fiecare beneficiar (cunoscut ca ”laureat”) primește o medalie de aur verde placată cu aur de 24 de karate, o diplomă și un premiu în bani, în valoare de de 950.000 de euro. Potrivit legii, un premiu nu poate fi împărțit între mai mult de trei persoane, deși Premiul Nobel pentru Pace poate fi acordat organizațiilor de mai mult de trei persoane.
Premiile Nobel, începând din 1901, și Premiul Nobel pentru Științe Economice, începând cu 1969, au fost acordate de 609 ori pentru 975 de persoane și 25 de organizații. Cinci persoane și două organizații au primit mai mult de un premiu Nobel.