News

Aurora boreală ar putea fi văzută și miercuri în România. Explicația astronomilor

Fenomenul a fost vizibil, duminică, în mai multe regiuni ale țării, deși este extrem de rar. Miercuri, ar putea fi văzut din nou.
07.11.2023 | 09:53
Aurora boreala ar putea fi vazuta si miercuri in Romania Explicatia astronomilor
Aurora boreală ar putea fi văzută și miercuri în România. Foto Facebook AstroInfo
ADVERTISEMENT

Aurora boreală ar putea fi văzută și miercuri în România, potrivit astronomilor. Fenomenul a fost vizibil, duminică, în mai multe regiuni ale țării, deși este extrem de rar în țara noastră. Cei care nu au apucat să se bucure de „priveliște”au șansa să o vadă peste o zi.

Aurora boreală ar putea fi văzută și miercuri în România

Având în vedere că este vizibilă la latitudini mari, în zonele din apropierea Cercului Polar, fenomenul a surprins întreaga lume, inclusiv experții. Însă, există o explicație pentru această apariție uimitoare.

ADVERTISEMENT

Rețelele sociale au abundat în imagini cu fenomenul spectaculos și foarte surprinzător pentru România, ultima oară fiind vizibil în anul 2015. Aurora boreală a fost văzută în mai multe zone ale țării: Timiș, Satu Mare, Tulcea, Ialomița sau Brăila.

Potrivit astronomilor, fenomenul a apărut în urma unei erupții solare care s-a produs pe 3 noiembrie. De altfel, aurora boreală a fost văzută și în Ungaria, Bulgaria, Marea Britanie sau Slovacia.

ADVERTISEMENT

Ce spun astronomii despre acest fenomen

Deși este un fenomen neobișnuit pentru această parte a lumii, iar foarte mulți oameni s-au speriat când au văzut cerul cuprins de lumine roșie, specialiștii spun că nu există motive reale de îngrijoare. Mai mult, aurora boreală ar putea fi văzută, din nou, miercuri, 8 noiembrie.

„Sursa fenomenului din data de 6, este o regiune activă solară unde probabil au avut loc erupţii de masă solară, emisii de radiaţii şi de particule.” a declarat astronomul Liviu Mircea, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că fenomenul ar putea fi vizil și marți, 7 noiembrie, dar estompat. Vestea bună este că „în data de 8 se așteaptă un maxim”, mai spune Liviu Mircea, potrivit sursei citate.

Specialiștii spun că aurolele boreale pot fi văzute în fiecare zi, dacă ești în apropierea polilor magnetici ai Pământului. Însă, poate apărea și în urma acestor erupții puternice, așa cum a fost cea din data de 3 noiembrie.

ADVERTISEMENT

„Lumina s-a vazut printr-un travers de atmosfera mai groasa in zona noastra si tangential care retine culoarea albastra si lasa sa treaca culoarea rosie si din cauza asta aurorele, acolo unde strabat mai mult aer sunt rosiatice”, a adăugat, Adrian Bâlbă, doctor în științe.

 

ADVERTISEMENT
Tags: