Life

Aurora Boreală, vizibilă în București și în mai multe zone. Unde a fost surprins fenomenul rar

Aurora Boreală a fost vizibilă în București și în mai multe zone duminică seară. Unde a fost surprins fenomenul rar și spectaculos.
05.11.2023 | 22:33
Aurora Boreala vizibila in Bucuresti si in mai multe zone Unde a fost surprins fenomenul rar
Aurora Boreală, vizibilă în România. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică seara, Aurora Boreală a fost vizibilă în mai multe zone din România, printre care și București. Fenomenul este unul foarte rar și a surprins pe toată lumea.

Aurora Boreală, vizibilă în București și în mai multe zone din țară

Duminică seară, 5 noiembrie, a apărut un fenomen rar la noi în țară. În mai multe județe din România a fost vizibilă Aurora Boreală, care s-a văzut chiar și din București.

ADVERTISEMENT

Imaginile cu fenomenul spectaculos au fost realizate recent, în mai multe zone. De cel puțin 20 de ani, Aurora Boreală nu a mai fost atât de intensă și strălucitoare pe cerul României.

“Aurora Boreală vizibilă ACUM din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova).

ADVERTISEMENT

Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc. Hartă prezintă predicția activității aurorei acum, Kp-index fiind 7. (…)

Aurora Boreală din această seară a fost cea mai strălucitoare și cea mai extinsă pe cerul României din ultimii de 20 de ani cel puțin”, se arată pe pagina de Facebook Astroinfo. Pe site-ul SpaceWeatherLive.com pot fi găsite mai multe informații despre fenomen.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, această situație este una extrem de rară în România. În mod obișnuit, fenomenul este vizibil numai în regiunile nordice. Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare și reprezintă produse de particule de oxigen situate la înălțimi de peste 320 km.

Aurora Boreală reprezintă un fenomen optic, care constă într-o strălucire intensă ce se poate observa pe cerul nocturn, în special în regiunile din apropierea zonelor polare. Acestea sunt rezultatul impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

ADVERTISEMENT

În aprilie, Aurora Boreală a fost vizibilă în mai multe țări din Europa, printre care și România, notează news.ro. O furtună solară a declanșat fenomenul, fiind cea mai puternică din ultimii ani.

Fenomenul din această seară nu s-a putut observa numai din România, ci și din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Kazahstan, după cum informează NewsMaker.

ADVERTISEMENT