Fotbal international

Austeritate la FC Barcelona. Jucătorii și conducerea au ajuns la un acord privind tăierile salariale

28.11.2020 | 12:27
Austeritate la FC Barcelona Jucatorii si conducerea au ajuns la un acord privind taierile salariale
ADVERTISEMENT

Este austeritate la FC Barcelona, după ce La Liga a informat că formația de pe Camp Nou a impus o limită salarială de 382.717.000 de euro, ca urmare a crizei provocate de coronavirus. 

În lipsa posibilității de a încasa bani din vânzarea de bilete și abonamente, cluburile cu bugete salariale impresionante au obligația de a-și regândi strategia.

ADVERTISEMENT

În Spania, au intervenit reduceri salariale la majoritatea cluburilor, însă recordul este deținut de FC Barcelona, cu o diminuare de 42% a bugetului din sezonul 2019-2020.

UPDATE, 28 noiembrie, ora 12:40 / Fotbaliștii catalani au acceptat, până la urmă, reducerea salariilor, însă clubul a reușit o economie de doar 122 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de publicația Esport3. Pe lângă asta, catalanii au amânat și unele plăți în valoare de 50 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani. Aceste plăți se referă la bonusuri, pe lângă salariile de bază ale angajaților. În data de 27 noiembrie, clubul anunțase că se așteaptă confirmarea jucătorilor că noul plan salarial a fost acceptat, însă publicația catalană anunță că deja există un acord de principiu.

ADVERTISEMENT


Austeritate la FC Barcelona. Scădere a bugetului cu 274.000.000 de euro!

Criza provocată de pandemia de coronavirus își face simțite efectele în lumea fotbalului. Absența fanilor din tribune și dispariția încasărilor facilitate de vânzarea biletelor, abonamentelor, dar și ale produselor și serviciilor oferite de cluburi special pentru suporteri au condus la pierderi extrem de mari.

Nu doar cluburile din Anglia caută soluții, ci și cele din Spania. Astfel, majoritatea formațiilor și-au redus bugetele salariale în mod semnificativ, iar cea mai drastică scădere este cea la care a apelat FC Barcelona. Cu o conducere provizorie, după ce Josep Maria Bartomeu a fost îndepărtat din fruntea clubului, catalanii au de gestionat o situație dificilă.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 274 de milioane de euro au fost tăiate din bugetul de salarii, care a avut în sezonul precedent o valoare de 656.429.000 de euro! Deși cele mai multe cluburi din Spania au recurs la astfel de soluții, la nicio altă echipă nu există o situație de asemenea calibru. Jurnaliștii de la Sport.es caracterizează situația ca fiind „ceva absolut îngrozitor” pentru club.

Oficialii catalani vor trebui să renegocieze salariile fotbaliștilor, însă situația este una foarte delicată. În luna septembrie, a existat un set de întâlniri între oamenii din conducerea clubului și jucători, iar aceștia din urmă nici nu au vrut să audă despre eventuale diminuări ale salariilor!

ADVERTISEMENT

Și Real Madrid are probleme. Măsuri mai blânde la Atletico Madrid

Cum era de așteptat, cei doi granzi spanioli, Real Madrid și FC Barcelona, apelează la sume absolut impresionante pentru a-și menține statutul de forțe fotbalistice atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Cel mai mare buget de salarii din La Liga este al Realului, urmat de cel al Barcelonei.

Din fericire pentru „galactici”, tăierile nu au fost atât de drastice în cazul lor. Față de cele 651.049.000 de euro pe care le puteau folosi în sezonul precedent, Los Blancos trebuie să se descurce acum cu doar 468.529.000 de euro. Chiar dacă și în acest caz există o tăiere a costurilor, ea nu este atât de drastică precum cea de la FC Barcelona.

Podiumul bugetelor salariale ete completat de Atletico Madrid, un club ce pare mult mai echilibrat din punct de vedere al sumelor pe care le „toacă”. Trupa la care a ajuns Luis Suarez are un buget salarial de 252.720.000 de euro, redus cu aproape 100 de milioane față de stagiunea precedentă. Diferența ar trebui să fie mai ușor de gestionat pentru Atleti decât pentru rivalele sale din campionat.

ADVERTISEMENT