News

Austria anunță reducerea numărului de solicitări de azil. Viena recunoaște că problemele sunt la granița sârbo-ungară

Ministerul austriac de Interne a anunțat că pe finalul anului s-a înregistrat o scăderea a numărului de solicitări de azil.
27.12.2022 | 14:17
Austria anunta reducerea numarului de solicitari de azil Viena recunoaste ca problemele sunt la granita sarboungara
Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul de Interne de la Viena, condus de către Gerhard Karner, cel care în Consiliul JAI s-a opus intrării țării noastre în spațiul Schengen, a anunțat că, de la începutul anului până în noiembrie inclusic, s-au înregistrat 101.757 cereri de azil. În noiembrie au fost doar 11.890, ceea ce reprezintă o treime față de luna precentă, informează EFE, preluată de Agerpres.

Principala sursă de migranți către Austria, potrivit oficialităților de la Viena, este Serbia unde au călătorit, cu sau fără viză, circa 40% din solicitanții de azil. Din Serbia aceștia trec în Ungaria, țară care nu îi înregistrează, și apoi în Austria, România fiind în afara acestei rute de migrație.

ADVERTISEMENT

În pofida cererilor în scădere pe finalul anului, numărul de 101.000 de cereri este peste cele 90.000 de cazuri din 2015, când un val migraționist de amploare, cu sute de mii de refugiați și migranți, au venit din Orientul Mijlociu și au tranzitat Austria în drum către alte țări din centrul și vestul Europei.

Ministerul de Interne austriac susține că scăderea numărului de cereri din noiembrie se datorează înăspririi controalelor la frontiere cu Ungaria, la intrarea în spațiul Schengen, precum și faptului că Serbia a introdus obligativitatea vizelor pentru cetățenii tunisieni.

ADVERTISEMENT

Țările de origine ale azilanților sunt Afganistan, India, Maroc, Pakistan, Siria și Tunisia. Indienii și tunisienii nu pot fi îndreptățiți la azil, potrivit legii austriece, iar Viena a făcut presiuni repetate asupra Belgradului să ceară vize pentru accesul acestora în Serbia.

Guvernul sârb a decis, în luna octombrie, introducerea vizelor pentru călătorii care vin din Burundi și Tunisia, iar din ianuarie o măsură similară se va aplica și indienilor.

ADVERTISEMENT

În general, Serbia a dat dreptul de a primi fără viză călătorilor din state care nu au recunoscut independența Kosovo, provincie secesionistă care s-a separat unilateral de Belgrad în 2008.

În primele 11 luni ale acestui an, Austria a respins 80.000 de solicitări de azil, iar alte 19.500 de persoane au beneficiat de aprobarea solicitărilor. Pe lângă aceștia, în Austria mai sunt 70.000 de refugiați ucraineni, majoritatea primind ajutoare de la statul austriac.

ADVERTISEMENT

Austria s-a opus intrării nostre în spațiul Schengen la Consiliul JAI din decembrie invocând faptul că România ar fi una dintre principalele rute de tranzit ale migranților către Viena.

ADVERTISEMENT
Tags:
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
Decizia luată de FCSB în cazul lui Vlad Chiricheș
Decizia luată de FCSB în cazul lui Vlad Chiricheș
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de...
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de grade. Zonele lovite de ploi
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă