News

Autoritățile americane au confirmat: arma folosită în atacul din El Paso, soldat cu 23 de morți, fabricată în România

10.05.2021 | 10:47
Autoritatile americane au confirmat arma folosita in atacul din El Paso soldat cu 23 de morti fabricata in Romania
ADVERTISEMENT

Autoritățile americane au confirmat oficial: arma de asalt folosită în atacul de la El Paso din 2019, soldat cu 23 de morți și 26 de răniți, a fost cumpărată din România și a fost fabricată la Cugir.

În urmă cu doi ani, s-a scris că pușca folosită în masacrul din statul Texas, în care un tânăr a deschis focul într-un mall ucigând 23 de oameni şi rănind 26, este de fabricaţie românească.

ADVERTISEMENT

Atunci, atacatorul, în vârstă de 21 de ani, a precizat că este vorba de o puşcă WASR-10 pentru care a cumpărat muniție rusească.

E oficial: arma folosită în atacul din El Paso, soldat cu 23 de morți, fabricată în România

Anchetatorii din SUA au dezvăluit, oficial, că arma folosită în atacul din 4 august 2019, soldat cu 23 de morţi, era fabricată în România. Despre originea armei s-au făcut speculați şi după atentat, dar acum informaţia a devenit oficială în cadrul procesului care se derulează în SUA, anunță Adevărul.

ADVERTISEMENT

În 2019, cei de la Texas Tribune scriau că puşca de asalt folosită în masacrul din El Paso, în care un tânăr a deschis focul într-un mall ucigând 23 de oameni şi rănind 26, este de fabricaţie românească.

Autorul masacrului, Patrick Crusius, în vârstă de 21 de ani, are 90 de capete de acuzare după crimele în masă din 3 august 2019. Potrivit documentelor din dosar, autorităţile îl acuză că a organizat atacul pentru a-i speria pe hispanici şi a-i determina să părăsească Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Chiar înainte să comită atacul, criminalul spunea, într-un manifest, că arma pe care a folosit-o era un WASR-10 (Wassenaar Arrangement Semi-automatic Rifle care se fabrică la Cugir), o versiune semiautomată a unei arme militare româneşti AK-47.

De unde a fost cumpărată arma de fabricație românească

Un expert în armament, spune pentru Texas Tribune, că americanii sunt fanii armelor românești. În Statele Unite, astfel de arme sunt extrem de populare, dat fiind că se pot cumpăra chiar şi cu mai puţin de 500 de dolari.

ADVERTISEMENT

Publicația citată notează că numai în 2018, România a exportat în SUA peste 9.000 de arme semi-automate.

Despre cazul crimelor din El Paso, Poliția americană a precizat că arma fusese cumpărată legal, cel mai probabil printr-o comandă făcută online şi ridicată dintr-un magazin de arme din Texas. Atacatorul, care s-a predat după masacru, riscă pedeapsa capitală.

ADVERTISEMENT
Tags: