News

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat etnici români din Cernăuți: ”Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război”

Tensiuni mari în apropiere de granița României, la Cernăuți, acolo unde autoritățile ucrainene sunt acuzate că mobilizează forțat etnici români pentru războiul cu Rusia.
15.04.2024 | 19:07
Autoritatile ucrainene acuzate ca mobilizeaza fortat etnici romani din Cernauti Barbatii nostri sunt luati si trimisi la razboi
Scandal în Cernăuți: mai mulți etnici români acuză autoritățile ucrainene de o mobilizare forțată a bărbaților. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Momente dificile pentru conaționalii noștri din Cernăuți, care acuză autoritățile ucrainene că mobilizează forțat etnici români pentru a-i trimite pe front să lupte în războiul cu Rusia.

Scandal în Cernăuți: mai mulți etnici români acuză autoritățile ucrainene de o mobilizare forțată a bărbaților

În urmă cu câteva zile, Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, a adoptat o lege privind mobilizarea militară. Actul normativ are rolul de a spori numărul trupelor ucrainene de pe front.

ADVERTISEMENT

Această lege a fost adoptată pentru că Ucraina se confruntă cu o penurie de soldați voluntari. Documentul a fost dezbătut luni de zile, deoarece conținea unele prevederi controversate.

Controverse legate de această mobilizare au început deja să apară în unele teritorii din statul vecin. Foarte aproape de România, la Cernăuți, nervii în rândul populației sunt întinși la maximum.

ADVERTISEMENT

Aici, etnicii din satele cu populație românească acuză autoritățile că îi mobilizează pe bărbați pe timp de noapte și în condiții umilitoare. Monitorul de Botoșani publică scene surprinse recent, în seara zilei de sâmbătă, 13 aprilie, din satul Mogoșești (Bairachi), din ținutul Herța.

Localitatea este situată la câțiva kilometri de granița cu România, în zona punctului de trecere a frontierei de la Racovăț, din județul Botoșani. Aici, mai multe persoane sunt filmate în timp ce se află la pământ, inclusiv în genunchi, cu cătușe.

ADVERTISEMENT

O româncă dezvăluie că patru bărbați încătușați de echipele de recrutare se întorceau de la muncă. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene acuză că aceștia ar fi încercat să fugă în România pentru a scăpa de război.

Se poartă cu noi, românii, mai rău ca cu un câine. Eu am ajuns prima acolo și unul din băieți era plin de sânge, de cum l-au bătut. L-au șters pe față să nu se vadă că e bătut. Le-au luat telefoanele și nu au mai putut anunța familiile ce s-a întâmplat cu ei.

ADVERTISEMENT

Au spus că au vrut să fugă în România, dar de aici până la graniță sunt mulți kilometri. Dar au spus asta ca să aibă acoperire”, a povestit o femeie din sat, pentru sursa citată.

Mai mulți români din satele de la graniță, mobilizați și trimiși să lupte pe front

Din 2022 până în prezent, din regiunea Cernăuți zeci sau chiar sute de etnici români plecați pe front au fost aduși acasă morți. Acum, după legea mobilizării, în mai toate satele de la granița cu România s-ar petrece mobilizări forțate.

Da, e adevărat, suntem cetățeni ucraineni. Avem și drepturi, și obligații, dar noi, oamenii simpli, suntem cei mai expuși. Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți și se plimbă fără nici o grijă”, a mai spus femeia din Bairachi.

ADVERTISEMENT