News

Ucrainenii își riscă viața să ajungă în Romania. Cadavrul unuia a fost găsit în râul Tisa, altul a fost descoperit aproape degerat, în munți

Un alt ucrainean a încercat să traverseze munții României fugind de război și se află în stare critică, iar altul a murit în râul Tisa
19.03.2024 | 14:14
Ucrainenii isi risca viata sa ajunga in Romania Cadavrul unuia a fost gasit in raul Tisa altul a fost descoperit aproape degerat in munti
Operațiune de salvare în Munții Maramureșului. Tânăr ucrainean recuperat de Salvamont România. Un alt ucrainean a fost găsit mor în râul Tisa. Sursa foto: Colaj Fanatik Facebook / Salvamont Maramureș
ADVERTISEMENT

Un bărbat de 22 de ani din Ucraina, a intrat în România trecând peste Munții Maramureșului și a fost găsit în stare critică de Salvamont Maramureș. Un alt cetățean ucrainean a fost descoperit mort în râul Tisa.

Ucrainean găsit degerat în Munții Maramureșului

Tânărul a fost localizat și salvat marți, 19 martie, de echipajele Salvamont, conform declarațiilor directorului Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga, citat de Agerpres. Bărbatul a fost localizat pe fâșia de graniță dintre România și Ucraina, la o altitudine de aproximativ 1.800 de metri.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Benga, tânărul ucrainean a fost găsit într-o stare gravă, degerat. Membrii echipei de salvare montană i-au acordat primul ajutor, i-au oferit ceai cald și sandvișuri, l-au echipat și împreună cu polițiștii de frontieră au ajutat la coborâre.

„Tânărul ucrainean a fost găsit, desculţ, nemâncat, fără provizii, slab echipat. Salvatorii montani i-au acordat primul ajutor, i-au dat ceai cald şi sandvichuri, l-au echipat şi împreună cu poliţiştii de frontieră de la ITPF Sighetu Marmaţiei îl coboară şi îl pregătesc în vederea extracţiei cu elicopterul”, a spus Dan Benga, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Temperatura la momentul găsirii tânărului pe munte era de minus 9 grade Celsius, iar starea sa era critică, având degerături la picioare și fiind insuficient echipat pentru condițiile meteorologice extreme.

Ajunși la locul incidentului, salvatorii au asigurat tânărul și îl pregătesc pentru evacuare cu elicopterul, însă condițiile meteorologice trebuie să permită operațiunea de salvare.

ADVERTISEMENT

Directorul Salvamont a subliniat că, începând cu luna ianuarie, au fost efectuate 25 de operațiuni de salvare în afara domeniului schiabil, inclusiv intervenții pentru persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera în România, evitând recrutarea militară în țara de origine.

Ucrainean mort în râul Tisa

Un alt cetățean ucrainean a fost descoperit decedat în apropierea frontierei cu România. Trupul neînsuflețit era al unui rezident din Harkov, în vârstă de 33 de ani, descoperit în râul Tisa.

ADVERTISEMENT

Această informație a fost comunicată pe pagina de Facebook a Direcției Regionale de Vest a Serviciului Frontierei de Stat din Ucraina, potrivit BucPress. Conform declarațiilor agenției, polițiștii de frontieră români au găsit cadavrul bărbatului pe 17 martie, în jurul orei 15:00.

Trupul neînsuflețit a fost recuperat din apă și trimis pentru expertiză medico-legală. În prezent, autoritățile investighează cauza exactă a decesului bărbatului. Acesta este al 22-lea deces înregistrat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în timpul încercărilor de traversare a râului se mai menționează în comunicatul citat de BucPress.

ADVERTISEMENT