News

Autostrada Mediterană – Marea Neagră, proiectul de infrastructură care ar lega Grecia, Bulgaria și România. Ce orașe va traversa

Autostrada Mediterană - Marea Neagră este un proiect de infrastructură care ar lega Grecia, Bulgaria și România. Ce orașe va traversa.
03.11.2023 | 08:27
Autostrada Mediterana  Marea Neagra proiectul de infrastructura care ar lega Grecia Bulgaria si Romania Ce orase va traversa
România, Grecia și Bulgaria ar putea fi legate de Autostrada Mediterană - Marea Neagră. Ce orașe va traversa șoseaua. Sursa foto: Wikipedia.org / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Grecia, România și Bulgaria au demarat discuțiile pentru a pune pe picioare un amplu proiect de infrastructură rutieră: Autostrada Mediterană – Marea Neagră. Care ar fi costul total al lucrării și ce orașe ar lega.

România, Grecia și Bulgaria ar putea fi legate de Autostrada Mediterană – Marea Neagră. Ce orașe va traversa șoseaua

În viitor, concediile românilor spre zona de sud din Balcani ar putea primi un nou imbold. Bulgaria, Grecia și România se pregătesc să aloce în bugetul lor garanții în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru implementarea unui mega proiect rutier.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o autostradă de la Marea Mediterană la Marea Neagră. Aceasta ar pleca din orașul grecesc Salonic de la Marea Mediterană prin Kavala, Alexandroupolis, apoi prin orașele bulgărești Burgas și Varna, până în Constanța, pe litoralul Mării Negre, transmite publicația bulgară Mediapool.

Pentru a pune în aplicare aceste planuri, cele trei țări, România, Bulgaria și Grecia, vor căuta și credite de la instituțiile bancare europene, precum și finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

ADVERTISEMENT

Construcția acestei infrastructurii diversificate va însemna o companie de proiect între cele trei țări. Aceasta va căuta executanții diferitelor proiecte. Printre acestea se numără atât autostrăzi, cât și căi ferate.

De asemenea, este inclus și proiectul unei conducte de petrol de la Alexandrupoulos la Burgas. Se dorește ca acesta să continue spre nord, nu doar spre România, ci și spre Republica Moldova și Ucraina, în combinație cu o conductă pentru combustibili, mai scrie publicația de la sud de Dunăre.

ADVERTISEMENT

Premierii celor 3 state, discuții în octombrie despre proiectul rutier

Recent, ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, a vorbit despre un astfel de proiect, în timpul participării sale la Salonic, la prima conferință internațională ”Forum pentru Conectivitatea Europei de Sud-Est”.

Un rol cheie pentru infrastructura durabilă și conectivitate în Europa de Sud-Est îl joacă legătura Nord-Sud cu construcția unei autostrăzi care va lega Grecia și România prin Bulgaria. Sperăm ca procedurile să fie finalizate cât mai curând și că proiectul va fi finalizat în 5 ani”, a spus Vasilev.

ADVERTISEMENT

Oficialul este optimist că prin această autostradă se va finaliza complet harta conectivității ce oferă o ieșire din porturile Bulgariei către Marea Mediterană. De altfel, proiectul acestui coridor a fost discutat la începutul lunii octombrie. La Varna, a avut loc o trilaterală între prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României: Nikolai Denkov, Kiriakos Mitsotakis și Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT