News

Au început lucrările la primul tunel de autostradă din România. Stadiul pe loturile A1 Sibiu – Pitești. Video

Au fost deja efectuate primele foraje, urmând să fie unul dintre cele mai lungi tuneluri ale autostrăzii. Care este stadiul lucrărilor?
22.10.2023 | 21:40
Au inceput lucrarile la primul tunel de autostrada din Romania Stadiul pe loturile A1 Sibiu  Pitesti Video
Lucrările la primul tunel de autostradă din România. Colaj Fanatik/ Foto captură Youtube
ADVERTISEMENT

Au început lucrările la primul tunel de autostradă din România, construit pe A1 Sibiu-Pitești. Au fost deja efectuate primele foraje. Acesta va fi unul dintre cele mai lungi tuneluri ale autostrăzii mult așteptate de români.

Au început lucrările la primul tunel de autostradă din România

Constructorul POOR și-a început activitatea la lotul 4 al Autostrăzii Sibiu-Pitești încă de la începutul acestui an. Are o lungime de 9,861 kilometri și include primul tunel aflat pe o autostradă din țară, Momaia, de circa 1,3 kilometri.

ADVERTISEMENT

„Cel forat prin dealul Momaia în apropiere de Curtea de Argeș va avea aproximativ 1,3 kilometri. Se execută cu tehnologie NATM de o echipă internațională de profesioniști care lucrează 24/24, în schimburi”, precizează Asociația Pro Infrastructura care a făcut public și un video filmat cu drona.

Tunelul de la Momaia se construiește cu metoda de forare NATM. Este o premieră în România, având două galerii separate. El ar trebui să fie construit în aproximativ trei ani și jumătate, potrivit termenului de execuție.

ADVERTISEMENT

Constructorul va avea nevoie de doi ani pentru săpătura tunelului. Un an va fi necesar pentru căptușarea interioară și cel mult 8 luni pentru a fi montate echipamentele de testare. Tehnologia NATM este cea mai nou metodă de excavare în tuneluri.

„Una peste alta, deși vorbim de nici 10 kilometri, misiunea Porr nu este deloc una ușoară. Ba dimpotrivă. Dar avem încredere că, în condiții normale, antreprenorul își va respecta blazonul. Și va face un efort susținut ca să inaugureze tronsonul de la Curtea de Argeș la Tigveni în decembrie 2026”, adaugă Asociația.

ADVERTISEMENT

Care este stadiul lucrărilor

În ceea ce privește stadiul lucrărilor, amintim că secțiunea 1 de pe A1 Sibiu – Pitești s-a deschis traficului încă din decembrie anul trecut. Este vorba de cei 13 km de la Sibiu la Boița, lucrare finalizată de PORR.

La ora actuală, austriecii de la PORR lucrează pe lotul 4, Curtea de Argeș – Tigveni. Și constructorul Astaldi desfășoară lucrări pe secțiunea 5 (30 de km de la Pitești la Curtea de Argeș), finalizând peste 40 % din lucrare.

ADVERTISEMENT

Secțiunea 3, care revine constructorilor din Italia și România, Astaldi/WeBuild – Tancrad, cei care au câștigat cea mai scumpă licitație de autostradă organizată în România, în august 2022. Lotul 3 se află încă în faza de proiectare.

Cea mai dificilă porțiune este pe Secțiunea 2. Contractul pentru acest lot a fost semnat în februarie 2022 cu o firmă din Turcia, iar constructorul este în etapa de proiectare.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: