Life

Avertisment de la Protecția Consumatorilor pentru români. Ce conțin, de fapt, produsele de post: “Verificați cu atenție eticheta”

Ce conțin produsele de post, de fapt? Un avertisment a venit de la Protecția Consumatorilor. Unii români ar putea fi induși în eroare.
15.11.2023 | 07:01
Avertisment de la Protectia Consumatorilor pentru romani Ce contin de fapt produsele de post Verificati cu atentie eticheta
Ce conțin, de fapt, produsele de post. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată ce conțin produsele de post din comerț, de fapt? Un avertisment în acest sens a venit de la Protecția Consumatorilor. Românii sunt rugați să citească bine etichetele dacă vor să achiziționeze anumite produse.

Avertisment de la Protecția Consumatorilor pentru români

A început Postul Crăciunului, pe care o mulțime de români aleg să îl urmeze. S-ar părea însă că produsele de post din comerț nu sunt chiar ceea ce par a fi. Tocmai din acest motiv, Paul Anghel, directorul general din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), vine cu sfaturi utile.

ADVERTISEMENT

Câți dintre români știu ce conțin produsele de post? Le găsim pe anumite rafturi, iar de cele mai multe ori alegem să nu mai stăm să citim eticheta. În realitate s-ar putea să avem parte de o surpriză neplăcută.

Paul Anghel spune că românii care țin post este bine să citească atent eticheta. Produsele de post trebuie să aibă la bază doar ingrediente vegetale și texturat proteic de soia. Astfel, dacă unele produse nu au o etichetă completă în care nu se pot observa aceste detalii, mai bine evităm să le achiziționăm.

ADVERTISEMENT

În același timp, oficialul de la ANPC spune că este important să știm ce conțin produsele de post. În caz contrar, o parte dintre ele s-ar putea să reprezinte și un pericol pentru sănătatea noastră.

”Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați! Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

ADVERTISEMENT

Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și de a evita astfel să fie induși în eroare.

Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.”, a scris Paul Anghel pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce conțin produsele de post, de fapt

Un alt sfat venit din partea reprezentantului ANPC e legat tot de lista ingrediente. Potrivit acestuia, orice produs care conține lapte, zer, pudră de ouă sau zer praf, nu este unul de post.

Anunțul lui Paul Anghel vine în condițiile în care ANPC demarează acțiuni de control constant la diferiți operatori economici. Și nu de puține ori s-au găsit la vânzare produse care puteau să îi inducă în eroare pe consumatori.

Spre exemplu, ANPC informa că un cozonac de post avea în compoziție și ouă. De asemenea, maioneza vegetală simplă avea la rândul ei ouă, ulei, dar și alte ingrediente. Și nici pizza de post nu era un aliment sigur.

Conform ANPC, aceasta avea la bază o substanță proteică din lapte. Astfel, nu puțini sunt consumatorii care au ajuns să fie induși în eroare de astfel de produse de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT
Tags: