Life

Ce trebuie să facă credincioșii în Postul Crăciunului 2023. Preotul Cazacu: “Nu ne limităm doar la mâncare”

Postul Crăciunului 2023. Ce trebuie să facă toți credincioșii. Sfaturile importante ale preotului Gabriel Cazacu pentru ei. 
14.11.2023 | 12:48
Ce trebuie sa faca credinciosii in Postul Craciunului 2023 Preotul Cazacu Nu ne limitam doar la mancare
Când începe postul Crăciunului. Sursa foto: Creștin Ortodox
ADVERTISEMENT

Românii se pregătesc de Postul Crăciunului. Acesta va începe din data 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie, când se sărbătorește Nașterea lui Iisus Hristos, inclusiv Ajunul Crăciunului. Cum trebuie să postim? Sfaturile preoților.

Începe Postul Crăciunului 2023. Ce ne sfătuiesc preoții

Postul Crăciunului este al doilea cel mai important dintr-un an, după cel al Paștelui, care este și cel mai lung, de altfel. Din 15 noiembrie până pe 24 decembrie ar trebui să ne abținem de la produsele de dulce, să fim mai buni și să mergem la biserică pentru spovedanie și împărtășit.

ADVERTISEMENT

Înainte de 15 noiembrie, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatului Secului. Adică este ultima zi în care se mai pot consuma alimente precum lapte, carne, brânză sau ouă sau produse din ele. Lăsatului Secului este precum un Ajun al Postului Crăciunului.

De miercuri, 15 noiembrie, credincioșii care postesc se vor hrăni doar cu vegetale: cartofi, fasole, salate din legume, verdețuri sau din fructe. Cei care vor pofti și la un desert, trebuie să le evite pe cele pe bază de lapte, ouă sau brânză.

ADVERTISEMENT

În Postul Crăciunului trebuie să facem și fapte bune

Preotul Gabriel Cazacu ne îndeamnă nu doar să avem grijă la preparate, ci să fim precauți și la modul cum ne comportăm. Este bine să cerem iertare celor cărora le-am greșit și să-i iertăm și noi pe cei cărora ne-au greșit. Astfel, vom fi mai împăcați cu noi înșine.

”Astăzi este perioada aceasta despre care vorbeam. Începe, de mâine dimineață, postul Nașterii Domnului, o perioadă binecuvântată, o perioadă în care renunțăm la mâncarea de dulce, adică fără carne, brânză, lapte, ouă, și mâncăm doar vegetale.

ADVERTISEMENT

Nu ne limităm doar la mâncare, ci înmulțim fapta cea bună și ne concentrăm în această perioadă să ne împăcăm cu aproapele nostru, față de care am greșit. Dobândind această iertare, începem un urcuș binecuvântat al postului, către o peșteră, către o iesle, în care peste 40 de zile, pruncul Iisus se va naște”, a declarat preotul Gabriel Cazacu la Neatza cu Răzvan și Dani.

În același timp, în Postul Crăciunului trebuie să facem și mai multe fapte bune decât de obicei, pentru a ni se mai ierta din păcate. De asemenea, trebuie evitată bârfa, ranchiuna, răzbunarea sau blestemul. Dacă nu sunt și acestea luate în considerare, atunci degeaba am mâncat corespunzător.

ADVERTISEMENT

Deși pare dificil pentru unii dintre noi să postim, aflați că nu este atât de greu, deoarece sunt mai multe dezlegări la pește decât Postul Paștelui, al Sfinților Apostoli Petru și Pavel sau cel al Sfintei Marii. Dezlegările la pește sunt perioadele când este permis consumul acestui aliment.

ADVERTISEMENT