Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea anvelopelor de tip all-season pe timpul sezonului rece.
Astfel, conform informațiilor furnizate de InfoCons, folosirea de anvelope all-season pe timp de iarnă poate atrage după sine sancțiuni contravenționale.
InfoCons face trimitere către un comunicat de presă transmis de Registrul Auto Român, în care sunt detaliate prevederile referitoare la anvelopele de iarnă și cele all-season.
Astfel, conform RAR, denumirea de anvelopă all-season este doar o definiție comercială a anvelopelor disponibile în comerț.
O anvelopă all-season, care nu are și alte detalii referitoare la caracteristicile tehnice, nu îndeplinește rigorile legale cu privire la circulația pe drumurile publice.
O anvelopă omologată și legală pentru circulația pe drumurile din România trebuie să prezinte o inscripție cu litrele M și S, în următoarele forme: M+S, M.S., sau M&S.
Aceste marcaje sunt indicate și în Ordonanța de Guvern nr. 5/2011, care arată că anvelopele de iarnă sunt ”anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.”
Iar, mergând mai departe, directiva CE la care se face referire notează că între inscripțiile necesare pe pneuri trebuie să se regăsească ”literele „M+S” (sau „M.S.” sau „M&S”) dacă este vorba de pneuri
pentru zăpadă;”
Litera M se referă la ”mud” în limba engleză, adică noroi, în vreme ce litera S se referă la ”snow” în limba engleză, adică zăpadă.
Așadar, revenind la comunicatul de presă al Registrului Auto Român și la avertismentul InfoCons, dacă anvelopele all-season pe care le-ai cumpărat pentru autovehicul nu prezintă aceste marcaje, nu ai dreptul să le folosești pe timp de iarnă pentru a circula pe drumurile publice.
Pentru a te asigura că anvelopele pe care le vei monta pe mașină sunt conforme, poți verifica inscripțiile de pe peretele lateral al acestora. De asemenea, dacă ești pregătit să faci o achiziție, verifică eticheta anvelopei înainte de achiziție.
Noile etichete necesare produselor comercializate în Uniunea Europeană oferă detalii cu privire la posibilitatea folosirii anvelopelor în condiții de zăpadă sau chiar de gheață.
Poți scana cu ușurință codul QR disponibil pe etichetă și vei fi redirecționat către baza de date EPREL, care conține fișa de produs completă a modelului de anvelopă de care ești interesat. Mai multe detalii despre noua etichetă folosită pentru anvelopele din UE găsești aici.
Anvelopele de iarnă sau anvelopele all-season cu marcaj M+S, potrivite pentru anotimpul rece, trebuie să fie montate pe mașină înainte de prima zăpadă.
Nu există o dată stabilă pentru schimbarea anvelopelor, însă e bine să nu fii prins pe picior greșit de poliție la prima ninsoare din sezon.
Ideal este să schimbi anvelopele de vară atunci când temperatura ambientală scade sub 7 grade Celsius.
În acest moment, proprietățile anvelopei de vară se diminuează din cauza frigului, existând o scădere a aderenței.
În cazul în care ești oprit de poliție și nu ai anvelope corespunzătoare montate pe mașină în timpul sezonului rece, după prima ninsoare, vei fi sancționat conform legii.
Amenda pe care o vei primi este înscrisă în clasa a IV-a de sancțiuni și este cuprinsă între 9 și 20 de puncte. Asta înseamnă un cuantum al amenzii de 1.305 – 2.900 de lei.
De asemenea, riști să rămâi și fără certificat de înmatriculare, înlocuit de o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Așadar, dacă ai de gând să cumperi anvelope all-season pentru automobilul tău, fii sigur că au marcajele M+S prezente pe peretele lateral și pe etichetă.
Cu toate acestea, ideal ar fi să cumperi anvelope de vară și de iarnă separate pentru automobilul tău. Registrul Auto Român informează că anvelopele all-season nu sunt recomandate ”pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată.”