News

Avertismentul epidemiologului Molnar Geza: „Vârful epidemiei e acum, însă nu se poate să testăm atât de puțin”

13.04.2020 | 20:01
Avertismentul epidemiologului Molnar Geza Varful epidemiei e acum insa nu se poate sa testam atat de putin
ADVERTISEMENT

Epidemiologul Molnar Geza crede că vârful epidemiei de coronavirus din România este deja aici, fiind în dezacord cu restul specialiștilor care prevăd un „vârf” spre final de luna aprilie.

Avertismentul epidemiologului Molnar Geza

Cu toate acestea, România nu poate trage o concluzie clară în condițiile în care țara noastră nu testează suficient.

ADVERTISEMENT

Nu se poate să avem atât puține testări, mai ales să sărim ba la unul, ba la altul, în sensul că nu testăm decât cazurile simptomatice. Aș da drumul cel puțin pentru investigarea colectivităților și ieșirea în comunitate inclusiv cu teste rapid, să faci rost de unde poți, cel puțin pentru un triaj preliminar.

Dacă tot timpul mențin în comunitate sursele potențiale, care nu mă interesează pentru că nu sunt simptomatic, și aștept doar să devină simptomatic, sigur că văd vârful icebergului… M-am așteptat la primele zile din luna aprilie ca să fie primul vârf, urmat de încă o creștere, un al doilea vârf după un platou, după Paște, la 7-10 zile.

ADVERTISEMENT

Din cauza lipsei de testări și a depistării surselor potențiale de infecție, fără nici o discuție acest vârf se repetă. După părerea mea suntem acum pe vârf”, , a explicat Geza la Digi 24.

În urmă cu o lună, virusologul clujean explica ce a dus la pandemia de coronavirus. Mai mult, expertul susține că astfel de scenarii pandemice vor fi tot mai dese în următorii ani din cauza faptului că omul a distrus natura.

ADVERTISEMENT

„În relaţia umanităţii cu lumea din jur şi în primul rând cu lumea animală –în primul rând vertebrate- există tot timpul un schimb de microorganisme. De vreo 20 de ani tot apar alte microorganisme.

Fără nicio discuţie, este şi din vina noastră, pentru că barierele sau zona de contact între umanitate şi lumea animală a devenit tot mai restrânsă, mai apropiată.

ADVERTISEMENT

Putem să discutăm de ecologie, putem să discutăm de defrişări cu care deranjăm lumea animală etc. Dacă ne referim la coronavirusuri, aşa cum m-aţi întrebat, a existat o epidemie care a dat peste 8.000 de cazuri, SARS, în 2002-2003.

La care, cu mare probabilitate, a fost identificată ca sursă animală liliecii. Pe urmă, în 2012  a apărut tot cu coronavirus, MERS, care a plecat din Arabia Saudită, deci nu din China”, explica Molnar Geza.

6.663 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în România până în prezent. Specialiștii estimează un maxim de 10.000 de cazuri identificate, însă numărul real poate fi de 40 de ori mai mare, în condițiile în care e imposibil să testezi toată populația asimptomatică.

ADVERTISEMENT
Tags: