News

Avertismentul lui Alexandru Rafila. Cum s-ar putea infecta cu coronavirus elevii la începerea școlii

23.08.2020 | 14:40
Avertismentul lui Alexandru Rafila Cum sar putea infecta cu coronavirus elevii la inceperea scolii
Avertismentul lui Alexandru Rafila: Foto: Inquam - George Călin
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila crede că începerea anului școlar va aduce automat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19.

Cu toate acestea, autorităile ar putea lua mai multe măsuri care să protejeze copiii până nu va fi mult prea târziu.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru părinți, Rafila îi avertizează că cei mici nu vor fi protejați de măștile de protecție, atâta timp cât măștile nu sunt făcute la comandă pentru a acoperi fața copilului.

Alexandru Rafila îi avertizează pe copii că se pot infecta cu Covid-19 după ce începe școala

Masca de protecție din comerț nu este gândită pentru a proteja fața unui copil, așadar este inutilă în acest caz, avertizează Rafila.

ADVERTISEMENT

Mai mult, microbiologul nu crede că geamurile separatoare de „plexiglas” ar fi eficiente, atât timp cât elevii vor ieși în pauză și în afara școlii unde nu vor respecta nicio regulă.

„Opinia mea, în primul rând dacă vrem să diminuăm riscul de transmitere, grupul de copii ar trebui să fie mai mic. Măștile actuale nu asigură protecția copiilor. Nu știu cum vor arăta aceste separatoare. Circulația în clasă nu trebuie îngreunată, cea mai bună idee pentru o decizie care să fie utilă în prevenirea infecției, aș face o simulare. Copiii se pot împiedica de separatoare.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează o astfel de clasă, să vedem o zi două cum se comportă cei mici. Cum suportă masca timp de 4-5 ore copiii, care sunt elementele care ar putea să apară, dacă facem simulare putem să vedem care-s punctele slabe.

Mai avem un scurt răgaz până la începerea anului școlar. Simularea ar trebui făcută săptămâna viitoare. Cum o să fie profesorii cu mască? Mimica și gestica e importantă la școală, poate există soluții să protejeze dar să permită interacțiune vizuală. Trebuie să introducem educația pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Există o situație comparabilă cu accidentele de muncă, nu doar la locul de muncă ci și pe drumul spre muncă. Am avut un coleg care a căzut din autobuz, a fost considerat accident de muncă.

Așa sunt lucrurile. Pledez pentru explicarea foarte transparentă și permanentă către părinți și elevi. Am auzit păreri că vor lua măsuri să nu apară nicio infecție, e imposibil de realizat.

Tinerii trebuie să se distreze dar au și responsabilitate. Au familie, dacă familia ia totul în derâdere…”, a explicat Rafila la Digi 24.

ADVERTISEMENT