News

Avertismentul SUA: Azerbaidjanul ar putea invada în curând Armenia. ”Sunt profund îngrijorat”

Statele Unite ale Americii avertizează că Azerbaidjan putea invada în curând Armenia, astfel că secretarul de stat Antony Blinken se arată îngrijorat.
15.10.2023 | 17:21
Avertismentul SUA Azerbaidjanul ar putea invada in curand Armenia Sunt profund ingrijorat
Arzerbaidjanul ar putea invada în curând Armenia. Foto: Politico.eu
ADVERTISEMENT

Blinken a avertizat săptămâna trecută un grup mic de politicieni americani că Azerbaidjanul ar putea invada în curând ARmenia, iar două persoane au confirmat că au existat discuții referitoare la acest subiect, fără să ofere detalii. Conform Politico, americanii sunt foarte îngrijorați că Armenia ar putea fi invadată.

Avertismentul SUA: Arzerbaidjanul ar putea invada în curând Armenia

Președintele azer Ilham Aliev ceruse în urmă cu mai multe zile Armeniei să deschidă un ”coridor” de-a lungul graniței sudice, care ar conecta țara sa de regiunea Nahicevan, regiune vecină cu Turcia și Iranul. Aliev a transmis că va rezolva această problemă ”prin recurgerea la forță”.

ADVERTISEMENT

Între timp, reprezentanții Congresului SUA au sugerat că Departamentul de Stat al SUA ar trebui să ia măsuri împotriva lui Aliev, ca răspuns la intervenția militară efectuată de Azerbaidjan în regiunea Nagorno-Karabah. Blinken a transmis că Departamentul de Stat caută căi pentru a trage Azerbaidjanul la răspundere.

În aceste condiții Blinken va refuza să reînnoiască o derogare de lungă durată care permitea SUA să ofere asistență militară regimului azer. Mai mult, Blinken a anunțat că există posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze Armenia în săptămânile viitoare, pentru că soluția diplomatică pare să nu fie pe placul politicienilor de la Baku.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație oficială, Departamentul de Stat a refuzat să comenteze această informație, însă a subliniat angajamentul SUA față de ”suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei”. Așadar, soluționarea acestui conflict ar trebui să se facă prin ”discuții directe”, fără a fi luată în considerare varianta unui război.

Americanii obișnuiau în fiecare an, din 2002 până în prezent, să emită o derogare prin care eludau o prevedere a Freedom Support Act, care interzicea Statelor Unite să ofere asistență militară Azerbaidjanului, tocmai din cauza disputelor teritoriale cu Armenia. Această derogare a expirat, iar americanii nu au nicio intenție să o reînnoiască, conform surselor de la Washington.

ADVERTISEMENT

Politicianul Frank Pallone a anunțat că e extrem de îngrijorat că invadarea Armeniei e iminentă. ”Aliev înaintează cu obiectivul său de a cuceri Armenia de Sud, în condițiile în care regimul său este încurajat după ce s-a confruntat cu mici consecințe pentru războiul din Nagorno-KarabaH”, a transmis Pallone pe Twitter.

”Incursiunea militară a Azerbaidjanului în această regiune luna trecută a determinat peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah să fugă. Liderii au capitulat ca parte a unei înțelegeri intermediate de Rusia și au fost de acord să dizolve statul lor nerecunoscut de trei decenii.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație din 20 septembrie, Blinken a spus că este profund îngrijorat de acțiunile militare ale Azerbaidjanului și a declarat că utilizarea forței pentru a rezolva disputele este inacceptabilă”, mai transmit analiștii politici de la Politico.

ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților