News

Război în Ucraina, ziua 507. Antony Blinken a anunțat “cea mai rapidă cale” pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, ziua 507. Casa Albă susține că rezultatele summitului NATO pot descuraja Kremlinul în războiul din Ucraina.
15.07.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 507 Antony Blinken a anuntat cea mai rapida cale pentru a pune capat razboiului
Război în Ucraina, ziua 507. Deciziile privind încheierea conflictului rămân în mâinile Ucrainei. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 507.  Casa Albă susține că Kremlinul trebuie să fie descurajat, iar angajamentele pe termen lung luate la summitul NATO ar putea fi “cea mai eficientă modalitate de a-l convinge pe Putin că nu poate câștiga războiul din Ucraina”. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă la Jakarta.

Război în Ucraina, ziua 507. Antony Blinken, despre rezultatele summitului NATO

 “Angajamentele NATO ar putea fi cea mai bună modalitate de a-l descuraja pe Vladimir Putin să creadă că poate cumva să supraviețuiască Ucrainei și să supraviețuiască zecilor de țări care susțin Ucraina”, a remarcat Blinken.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat a spus că este “probabil cea mai rapidă cale” de a pune capăt războiului. În același timp, el crede că Putin va încerca să îl prelungească la nesfârșit, în ciuda “costurilor teribile” pentru Rusia.

“Atâta timp cât el continuă să creadă că va câștiga cumva, probabil că va continua. El trebuie să fie descurajat de această idee. Aceste angajamente pe termen lung față de securitatea Ucrainei, precum și față de bunăstarea economică și de ajutorul umanitar sunt probabil cea mai bună modalitate de a face acest lucru”, a adăugat Blinken.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, secretarul de stat notează că deciziile privind “unde și cum se termină” ar trebui să fie luate de partea ucraineană. “Nu vedem niciun indiciu că Rusia este cu adevărat dispusă să se angajeze într-o diplomație semnificativă și să pună capăt războiului pe care l-a început”, a subliniat el.

Rezultatele summitului NATO

Ucraina nu a primit o invitație la NATO în timpul summitului de la Vilnius, însă oficialii au convenit să elimine cerința ca aceasta să îndeplinească planul de acțiune pentru aderare. Potrivit secretarului general al alianței, statul va trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a primi o invitație.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 12 iulie, s-a aflat că liderii țărilor G7 au convenit asupra unei declarații privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că liderii și-au luat deja angajamente pe termen lung privind securitatea țării.

În plus, a fost semnat un memorandum cu 11 țări care formează o coaliție pentru instruirea militarilor ucraineni pentru a lucra cu avioane de luptă F-16. Aliații au anunțat, de asemenea, o nouă asistență militară pentru armata ucraineană.

ADVERTISEMENT

A fost formalizată o coaliție de antrenament pentru F-16. Coaliția este formată din Belgia, Danemarca, Canada, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit și Suedia. Coaliția este condusă de Danemarca și Țările de Jos”,  a precizat Ministerul danez al Apărării.

ADVERTISEMENT