News

Avertizare ANM: 22 de județe, sub cod portocaliu de viscol și ploi

Mai mult de jumătate din țară se confruntă cu o vreme severă. ANM a emis codul portocaliu în 22 de județe.
19.02.2023 | 13:27
Avertizare ANM 22 de judete sub cod portocaliu de viscol si ploi
Iarna și-a reintrat în drepturi în mai mult de jumătate din țară / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis avertizări în 22 de județe ale României, unde a fost emis și un cod portocaliu pentru viscol și ploi.

Care sunt județele afectate de viscol

Viscolul se va simți cu precădere în zonele montane, la altitudini de peste 1.700 de metri. Aici, vântul va sufla la rafală cu peste 110 – 130 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă semnificativ din cauza furtunilor de zăpadă.

ADVERTISEMENT

Județele afectate de codul portocaliu de viscol sunt: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Covasna, Harghita, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț și Suceava.

Cu precădere în aceste zone sunt așteptate și precipitații sub formă de ninsoare. Pe alocuri, ele vor depăși 20-25 l/mp, mai ales duminică și luni dimineața.

ADVERTISEMENT

Meteorologii se așteaptă ca aceste fenomene să se manifeste și în zilele următoare. Acesta este și motivul pentru care au prelungit avertizarea până miercuri, la ora 02:00.

Ploi și vânt în restul țării

Pe de altă parte, în zonele cu altitudini de sub 1.700 mp, se vor înregistra ploi în cantități însemnate, 15-20 l/mp, care vor duce la topirea stratului de zăpadă.

ADVERTISEMENT

În plus, vom avea în vigoare două coduri galbene de vânt. Prima avertizare vizează Transilvania și sudul Olteniei, și se va încheia luni, la ora 20:00, potrivit Antena 3.

Meteorologii spun că aici se vor manifesta intensificări ale vântului, cu rafale de 55-65 km/h. În județele Brașov și Covasna, vântul ar putea să sufle chiar și mai puternic.

ADVERTISEMENT

Celălalt cod galben este valabil până miercuri dimineața și cuprinde zonele montane, la altitudini de peste 1.500 metri. De asemenea, aici se așteaptă intensificări ale vântului.

Cum va fi vremea la București

La București, vremea se va menține bună, cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare. Duminică, maxima poate ajunge la 17 grade celsius, însă temperatura resimițită va fi de maxim 11-12 grade celsius. În zilele următoare sunt condiții slabe să plouă, însă marți ar putea să existe intensificări ale vântului până la 50-52 km/h, la rafală.

ADVERTISEMENT