News

Cod galben emis de ANM, valabil pentru 20 de judeţe. Va fi viscol în jumătate din Moldova

Revin ninsorile, în Moldova şi în zona de munte. Meteorologii au emis un nou cod galben de viscol, valabil de marţi dimineaţă
13.02.2023 | 11:18
Cod galben emis de ANM valabil pentru 20 de judete Va fi viscol in jumatate din Moldova
Cod galben de viscol, valabil pentru 20 de judeţe Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

ANM a emis luni o atenţionare Cod galben de vânt puternic şi zăpadă viscolită, valabilă de marţi dimineaţă în zone din 20 de judeţe. Potrivit meteorologilor, în intervalul 14 februarie, ora 8:00 – 15 februarie, ora 2:00, în cea mai mare parte a Moldovei, vântul va avea intensificări cu rafale de 55 – 60 km/h, iar pe arii restrânse se vor semnala 70 – 75 km/h.

Codul galben va fi valabil până miercuri dimineaţă

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui. De asemenea, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, vor fi rafale de peste 90 – 100 km/h, ce vor determina temporar transport de zăpadă.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte în prognoza pentru Bucureşti, meteorologii arată că, în intervalul 14 februarie, ora 8:00 – 15 februarie, ora 8:00, vremea va fi frumoasă, cerul variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă, uşor mai ridicată decât în mod normal la această dată, se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va oscila între -2 grade şi -1 grad, mai scăzută, spre -5 grade, în zona pre-orăşenească.

ADVERTISEMENT

Totuşi, după episodul de Cod galben de la mijlocul săptămânii, meteorologii prognozează o schimbare bruscă a vremii, astfel că spre sfârşitul săptămânii temperaturile vor sări peste normalul perioadei. Meteorologii mai estimează că, până spre jumătatea lunii martie, temperaturile vor fi, în general, mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.

“Actualizarea estimărilor indică o probabilitate foarte ridicată ca în săptămâna 13-20 să înregistrăm în toată țara abateri termice pozitive și cu un deficit, în medie, de precipitații”, a declarat, pentru Antena 3, directorul general al ANM, Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

“Iar acest semnal, pentru valori în medie peste ceea ce ar fi normal, rămâne de interes și pentru următoarea săptămână 20-27 februarie practic, a doua jumătate a ultimei luni din această iarnă este posibil să fie, din punct de vedere termic, una mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus aceasta.

Climatologul Roxana Bojariu spune şi ea că România va avea parte de amplitudini termice de până la 40 de grade în doar câteva zile. “După acest weekend începe să se încălzească și săptămâna următoare probabil că vom avea temperaturi maxime care să fie și în jur de 10-12 grade”, a declarat aceasta, în contextul în care la mijlocul săptămânii trecute am îndurat minima iernii în România, -31,4 grade Celsius, la Întorsura Buzăului.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor episoade de frig, Roxana Bojariu concluzionează: “Per total, avem până acum o iarnă mai caldă decât în mod obișnuit și probabil că vom termina cu o iarnă mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă am avut aceste fluctuații. Și este valabil pentru toate anotimpurile”.

ADVERTISEMENT
Tags: