News

Avertizare cod galben de furtuni puternice de la ANM. Zonele afectate de vijelii, averse și grindină

La mijloc de septembrie, furtunile puternice și vijeliile revin în România: ANM a emis avertizare cod galben pentru mai multe județe.
14.09.2023 | 10:34
Avertizare cod galben de furtuni puternice de la ANM Zonele afectate de vijelii averse si grindina
Furtunile puternice și vijeliile revin: ANM a emis avertizare cod galben pentru mai multe zone. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Toamna a venit de două săptămâni în România, însă manifestările meteo specifice verii continuă. Joi, ANM a emis o alertă cod galben furtuni pentru mai multe județe.

Furtunile puternice și vijeliile revin: ANM a emis avertizare cod galben pentru mai multe zone

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că acest cod galben de furtuni este în vigoare în intervalul 14 septembrie, ora 13.00 – 15 septembrie, ora 10.00.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate de alertă județe din nordul, vestul și parțial centrul țării. În Maramureș, Crișana, Banat, local în Transilvania și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Se vor semnala aici averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale puternice de 50…60 km/h), izolat vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vestul teritoriului, de peste 40…50 l/mp. Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin.

Alertă cod galben furtuni ANM - harta avertizării
Alertă cod galben furtuni ANM – harta avertizării. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM mai informează că astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, astăzi (14 septembrie) și în centrul, nord-estul țării și în restul zonei montane. De vineri, 15 septembrie, furtunile se mută în sud, centru și est.

ADVERTISEMENT

Furtuni în nord, caniculă în București

Dacă regiunile din jumătate de nord sunt afectate de furtuni și de o răcorire a vremii, în sud lucrurile sunt total diferite. Meteorologii spun că vremea călduroasă se menține și joi.

Cerul va fi variabil, vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu intensificări în Dobrogea, iar fenomene asociate instabilității atmosferice vor fi doar izolat, spre sfârșitul intervalului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 26 şi 35 de grade, cu cele mai ridicate valori în Muntenia.

ADVERTISEMENT

Conform prognozei speciale pentru municipiul București, aici urmează o nouă zi de vară. Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza. Indicele temperatură – umezeală (ITU) se va apropia și va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă va fi de 16…19 grade.

ADVERTISEMENT