News

Avertizare meteo cod galben de vânt puternic emisă de ANM, până miercuri dimineaţa. Sunt afectate nouă judeţe

Atenţionare cod galben de vânt puternic, emisă de meteorologi. Până miercuri, vor fi aproape aproape un sfert dintre judeţele României
22.11.2022 | 11:08
Avertizare meteo cod galben de vant puternic emisa de ANM pana miercuri dimineata Sunt afectate noua judete
Atenţionare cod galben emisă de meteorologi
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi dimineaţă o atenţionare cod galben de vânt puternic valabilă până miercuri, la ora 10.00. Sunt vizate sudul Banatului şi regiuni din Carpaţii Meridionali, situate la altitudini de peste 1.800 metri.

Vântul va atinge 100 km/oră, la rafală

Conform hărţii prezentate de ANM, sub insidenţa atenţionării de cod galben intră în întrejime judeţul Caraş-Severin, nordul judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Argeş, sudul şi vestul judeţului Hunedoara, sudul judeţelor Sibiu şi Alba şi sud-vestul judeţului Braşov.

ADVERTISEMENT

“Vântul va prezenta intensificări în sudul Banatului, cu viteze în general de 60…80 km/h. Local, în Carpaţii Meridionali, în special la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăşi 90…100 km/h, temporar viscolind ninsoarea”, se arată în avertizarea meteorologilor, care întră în vigoare marţi la ora 15.00 şi expiră miercuri la ora 10.00.

Atenţionare cod galben de la ANM
Cod galben de vânt puternic

De asemenea, meteorologii mai precizează că vântul se va înteţi miercuri şi în zona litoralului, unde se vor înregistra rafele de 50-55 km/oră.

ADVERTISEMENT

În paralel, ANM a transmis şi o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti, valabilă de asemenea pentru intervalul 22 noiembrie, ora 15.00 – 23 noiembrie, ora 10.00.

“Înnorările se vor accentua treptat şi mai ales în a doua parte a nopţii, temporar va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 5…7 grade”, precizează meteorologii.

ADVERTISEMENT

Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că vremea se va schimba semnificativ în următoarea perioadă, urmând să fie mai cald decât de obicei.

“Chiar și marţi contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să înregistreze valori de peste 15 grade Celsius comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de vest rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, în jumătatea de nord a Moldovei, unde valorile de maximelor nu vor depăși 1-2 grade”, a spus directorul ANM.

ADVERTISEMENT

De altfel, temperaturile vor continua să crească până spre sfârşitul săptămânii, după care urmează un lent proces de răcire, însă valorile termice nu vor scădea sub limitele normale ale datei din calendar.

ADVERTISEMENT