News

Vremea se schimbă din nou. Ce anunț a făcut Elena Mateescu, directorul ANM

Meteorologii au actualizat prognoza meteo, iar vremea se schimbă semnificativ în perioada următoare, fiind mai cald decât de obicei
22.11.2022 | 07:38
Vremea se schimba din nou Ce anunt a facut Elena Mateescu directorul ANM
Meteorologii au actualizat prognoza pentru următoarea perioadă Foto: heptaA
ADVERTISEMENT

Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat prognoza meteo actualizată, precizând care sunt zonele în care vremea va fi mai caldă decât de obicei, dar și cele în care va continua să ningă.

Vremea se schimbă din nou. Ce anunț a făcut Elena Mateescu, directorul ANM

“Va mai fi cald, ceea ce va caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și în următoarea perioadă. Chiar și mâine (marți n.r.) contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să înregistreze valori de peste 15 grade Celsius comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de vest rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, în jumătatea de nord a Moldovei, unde valorile de maximelor nu vor depăși 1-2 grade.

ADVERTISEMENT

Va fi mai rece în această parte a țării vestea bună este că precipitațiile sunt în diminuare, însă mâine cu siguranță vom actualiza alertele meteorologice luând în considerare intensificările de vânt, în special din sudul Banatului, unde este posibil să consemnăm viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar în zona montană aferentă, dar și pe crestele Meridionalilor, rafalele pot depăși 90-100 de kilometri pe oră”, a explicat directorul ANM în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN.

Care este situația stratului de zăpadă

Elena Mateescu a trecut în revistă și zonele unde a nins și care este situația stratului de zăpadă.

ADVERTISEMENT

”Luând în considerare deja stratul de zăpadă înregistrat în ultimele 48 de ore cu siguranță trebuie să fim foarte atenți la ceea ce urmează să se întâmple din această perspectivă.

Înregistrăm 36 de centimetri strat la Căliman, 32 la Bâlea Lac, 30 la Vârful Omu, 1-15 centimetri în restul masivelor montane. De asemenea, în jumătatea nordică a Moldovei, cel mai mare strat 15 centimetri la Botoșani, 10 la Târgu Neamț, 14 la Darabani.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere termic, la această oră cel mai frig -10 grade la Vârful Omu, – 8 grade la Călimani. De asemenea, -8 grade la Bâlea Lac, doar 7 grade în Capitală. Cel mai cald este la Mangalia, pe litoral.

Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada mini vacanței de 1 decembrie temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul deficitar al precipitațiilor de sărbători”, a mai spus meteorologul.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea de Sărbători

Potrivit șefei ANM, meteorologii așteaptă o normalizare a temperaturilor și regimului precipitațiilor pentru luna decembrie.

”Avem informații până în jurul datei de 19 decembrie, cu siguranță pe măsură ce ne apropiem, cel puțin în jurul datei de 15 decembrie vom putea să estimăm ce se întâmplă în preajma sărbătorilor Crăciunului și a trecerii dintre ani.

La acest moment, după 12 decembrie ne așteptăm ca luna decembrie să intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații.

Până atunci însă, rămânem sub incidența masei de aer mai rece în jumătatea de nord a țării, așa cum menționam și pe parcursul debutului acestei săptămâni și mai cald în partea de sud-sud-est a țării, acolo unde aerul mai cald din partea de sud și asociat și cu un grad mai mare de umezeală va determina cantități semnificative de precipitații, dar în același timp și valori ridicate de temperaturi”, a mai spus directorul ANM.

ADVERTISEMENT