News

Avertizare Ro-Alert în București: fenomene extreme în capitală și Ilfov. Update

Avertizare de tip Extreme-Alert în București, unde sunt așteptate furtuni puternice, în cursul zilei de duminică. Autoritățile sfătuiesc evitarea deplasărilor în această perioadă.
25.06.2023 | 16:14
Avertizare RoAlert in Bucuresti fenomene extreme in capitala si Ilfov Update
Un mesaj de tip Ro-Alert a fost emis duminică, la ora 16:00, la București / Foto: Hepta, Fanatik
ADVERTISEMENT
25-06-2023
13:44

Copaci căzuți în București și Ilfov, din cauza vijeliei

Sunt probleme în anumite zone din București, din cauza unor arbori doborâți de vijelie. Potrivit primelor informații oficiale, zonele afectate sunt:

  • Sos Giurgiului – copac căzut
  • Str Branduselor – copac căzut
  • Aleea Fizicienilor – copac căzut
  • Str Romancierilor Domnesti – copac căzut

Pe durata codului meteo portocaliu au fost gestionate următoarele cazuri:

  • București: 6 interventii pentru indepartare copaci (1 auto avariat)
  • Ilfov: 2 interventii pentru indepartare copaci (Darasti, Magurele) si 2 interventii pentru extragere a apei acumulate in locuinte si curti (Domnesti, Clinceni)

Se așteaptă manifestări extreme ale vremii în Bucureștin și Ilfov, unde în cursul zilei de duminică a fost emisă o avertizare Ro-Alert.

Avertizare Ro-Alert în București și Ilfov

”Avertizare meteo – intensificări ale vântului, vijelie, descărcări electrice, averse torențiale care vor cumula local 30 l/mp. Perioada de manifestare: 16:10 – 17:10.

ADVERTISEMENT

Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”, se arată în mesajul de tip Extreme Alert, emis în cursul după-amiezii de duminică, în București.

Recomandări ISU pentru perioada avertizării Ro-Alert

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a transmis o serie de de recomandări pentru intervalul de timp cuprins în avertizarea Ro-Alert.

ADVERTISEMENT
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență

Perturbări ale traficului aerian din cauza vijeliei

Vremea extremă a dus și la probleme în traficul aerian, pe aeroportul Henry Coandă din București. Potrivit Boarding Pass, mai multe avioane sunt nevoite să aștepte în aer un moment prielnic pentru aterizare. Tot din cauza vijeliei, zborul charter Tarom Ro3306 Hurghada București, operat de Tarom, a fost redirecționat către Craiova.

ADVERTISEMENT

„Mai multe avioane care au ca destinație Bucureștiul așteaptă în aer îmbunătățirea condițiilor meteo din zona aeroportului «Henri Coandă» (Otopeni) din București”, anunță Boarding Pass.

București și Ilfov se află sub avertizare nowcasting cod portocaliu de furtună, valabilă până la ora 17:30.

ADVERTISEMENT

Potrivit Libertatea, în zona Capitalei sunt așteptate averse torențiale de 20-25 l/mp și izolat 30 l/mp, precum și frecvente descărcări electrice.

Ce este sistemul Ro-Alert

Sistemul Ro-Alert este folosit de autoritățile române pentru a transmite mesaje de tip Cell Brodacast, în vederea avertizării populației în situații de urgență. Ro-Alert este folosit în situații de forță majoră, în care se consideră că viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol.

În practică, sistemul este folosit în situații de fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

ADVERTISEMENT