News

Avioane de luptă rusești interceptate în Marea Neagră: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate”

Mai multe avioane de luptă rusești au fost interceptate în Marea Neagră în ultimele zile, conform unui anunț făcut de un oficial al Alianței Nord Atlantice.
09.04.2022 | 21:32
Avioane de lupta rusesti interceptate in Marea Neagra Trebuie sa fim pregatiti pentru orice eventualitate
Avioane de luptă rusești interceptate în Marea Neagră. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai multe avioane de luptă rusești au fost interceptate de aeronave NATO în zona Mării Negre. În ultimele 20 de zile au existat patru zboruri ale acestora din urmă.

Avioane rusești interceptate în Marea Neagră

De fiecare dată, avioanele rusești s-au întors fără incidente, dar aceste zboruri devin o amenințare tot mai clară pentru Alianța Nord Atlantică.

ADVERTISEMENT

Deși la început intenția rușilor nu a fost clară, ulterior comandanții de poliție aeriană ai NATO și pentru Centrul Combinat de Operațiuni Aeriene din Torrejon, Spania și-au dat seama că este necesar ca linia de front a NATO în războiul dintre Rusia și Ucraina să fie apărată din cer.

“Aveți mai multe avioane rusești care zboară în jurul Mării Negre”, a spus pentru Air Force Magazine generalul-locotenent spaniol Fernando De La Cruz Caravaca, comandantul Centrului NATO de Operațiuni Aeriene Combinate.

ADVERTISEMENT

„Reacționăm oricând un avion rusesc zboară în Marea Neagră. Trebuie să fim acolo, pregătiți, în fața lor, pentru orice eventualitate”, a adăugat acesta.

Misiunea de patrulare poate fi realizată acum cu mai multe aeronave, după ce Marea Britanie a mai adăugat șase aeronave de tip Eurofighter Typhoon pentru a se alătura celor opt avioane italiene existente pentru acest scop.

ADVERTISEMENT

De asemenea, mai există și avioane MiG-21 Lancers și F-16 românești, precum și șase F-16 americane din cadrul Escadrilei 480 de vânătoare de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.

Un oficial din Marea Britanie spune că Rusia urmărește îndeaproape acțiunile NATO

Pe de altă parte, Moscova urmărește îndeaproape orice acțiune a NATO din spațiul aerian, au dezvăluit ofițerii italieni și britanici ai Forțelor Aeriene, în special pe coasta Mării Negre.

ADVERTISEMENT

“Forțele noastre aeriene se află în prima linie a NATO. Suntem prima linie de apărare”, a declarat mareșalul-șef al forțelor aeriene britanice Sir Michael Wigston.

Totodată, Sir Michael Wigston a mai spus și că Rusia este foarte atentă ce face NATO:

“Și nu am nicio îndoială că Rusia urmărește cu mare atenție tot drumul din Norvegia până în Mediterana”.

ADVERTISEMENT
Tags: