News

Avortul ar putea fi clasificat drept omucidere în statul Louisiana. Ar fi cea mai aspră măsură împotriva întreruperilor de sarcină din SUA

Legislativul statului Louisiana a înaintat săptămâna aceasta o propunere care ar clasifica avortul drept omucidere, făcând posibil ca procurorii să deschidă dosare penale femeilor care pun capăt unei sarcini.
08.05.2022 | 14:56
Avortul ar putea fi clasificat drept omucidere in statul Louisiana Ar fi cea mai aspra masura impotriva intreruperilor de sarcina din SUA
Louisiana ar putea introduce cele mai aspre prevederi anti avort din SUA Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Măsura, care merge mai departe decât măsurile anti-avort din alte state americane, a fost aprobată de o comisie din Camera Reprezentanților de Stat. Decizia parlamentarilor locali a fost încurajată de un proiect de aviz al Curții Supreme, apărut în presă pe surse, care indică faptul că majoritatea judecătorilor ar vota în favoarea anulării dreptului constituțional la avort.

Avortul ar putea fi clasificat drept omucidere în statul Louisiana

Cu toate acestea, susținătorii proiectului de lege au susținut că legislația nu ar trebui să se bazeze pe decizia finală a Curții Supreme. Aceștia fac demersuri pentru ceea ce ei consideră un efort urgent de a opri accesul la avort în Louisiana. Proiectul de lege consideră fătul o persoană din momentul fertilizării.

ADVERTISEMENT

Criticii au atacat legislația ca fiind „în mod evident neconstituțională” și au spus că ar putea avea consecințe dăunătoare majore, intenționate sau nu. Pe lângă pedepsirea femeilor care fac avort, oponenții au spus că proiectul de lege ar incrimina, fără îndoială, fertilizarea in vitro și metodele de contracepție.

Perspectivele finale ale proiectului de lege sunt neclare. Totuși, legislația din Louisiana reflectă o parte din consecințele imediate ale mediatizării proiectului de decizie a Curții Supreme și este una dintre abordările mai agresive care ar putea apărea pe măsură ce parlamentarii și activiștii iau în considerare redesenarea dezbaterii despre avort dacă verdictul Roe vs Wade este anulat.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii din Louisiana, un stat profund conservator, au o istorie consistentă de susținere a măsurilor anti-avort. Louisiana este singurul stat din sud cu un guvernator democrat, John Bel Edwards, dar care a susținut legislația anti-avort, supărând pe mulți din partidul său.

Legea susținută de John Bel Edwards interzice avorturile, inclusiv în cazurile de viol și incest, imediat după ce pulsația a ceea ce devine inima fătului poate fi detectată.

ADVERTISEMENT

Sancționarea penală a femeilor care fac avort, motiv de dispută între activiști

Deși parlamentarii din statele conservatoare au avansat un val de măsuri menite să restricționeze accesul la avort, inclusiv perspectiva unor acuzații penale pentru furnizorii de servicii medicale, urmărirea penală împotriva femeilor care obțin avorturi a divizat activiștii anti-avort.

În timpul campaniei pentru prezidențialele din 2016, Donald J. Trump a dat înapoi imediat după ce a spus că pacientele care solicită un avort ar trebui să fie supuse „unei forme de pedeapsă”. El și-a retractat declarația, spunând mai târziu: „Femeia este o victimă în acest caz, la fel ca și viața din pântecele ei”.

ADVERTISEMENT

Louisiana este unul dintre cele aproximativ zece state cu o așa-numită lege declanșatoare, care ar face rapid avortul ilegal dacă Curtea Supremă anulează dreptul constituțional la avort. O contestare a legii privind avortul din Mississippi a deschis calea pentru ca instanța să reconsidere Roe vs Wade, decizia de referință din 1973 care a stabilit acest drept.

Totuși, susținătorii noului proiect de lege din Louisiana susțin că legea declanșatoare nu este suficientă. Dacă ar fi adoptat, proiectul de lege ar interzice imediat avortul în întregul stat, chiar înainte ca instanța supremă să emită decizia sa finală. Proiectul de lege ar permite, de asemenea, Legislativului să ignore hotărârile judecătorești cu care nu este de acord.

„Louisiana a sfidat deja legea federală prin legalizarea marijuanei medicale”, a spus Danny McCormick, reprezentantul republican care a sponsorizat proiectul de lege. „Dacă mai mult de 15 state pot sfida guvernul federal cu privire la marijuana, o putem face pentru a salva viețile copiilor nevinovați”, scrie The New York Times.

Unde ar putea fi interzis avortul fără Roe vs Wade

Proiectul de aviz al Curții Supreme apărut în presa americană indică faptul că instanța supremă este pregătită să anuleze verdictul de referință în Roe vs Wade, care a stabilit dreptul la avort în SUA, lăsând statele să stabilească legalitatea procedurii.

În urma unei anulării acestui verdict, aproximativ jumătate dintre state ar putea interzice avortul sau îl vor limita drastic.

13 state ar interzice avortul imediat sau foarte repede

Treisprezece state au așa-numitele legi declanșatoare, care au fost adoptate în anii de la decizia Roe din 1973 și notează în mod explicit că ar interzice avortul în interiorul granițelor lor dacă Curtea Supremă ar permite acest lucru.

În câteva state – Kentucky, Louisiana, Oklahoma, Dakota de Sud – interdicțiile ar intra în vigoare imediat. În altele, precum Idaho, interdicția ar intra în vigoare la 30 de zile după ce Curtea Supremă ar anula verdictul Roe.

Alte state pot cere certificare din partea procurorului general al statului sau a unui consiliu legislativ pentru ca interdicția să devină lege, proces care ar putea dura săptămâni.

Toate aceste state prevăd excepții de la interdicție dacă viața sau sănătatea femeii este în pericol, dar multe nu prevăd excepții pentru sarcinile care sunt rezultatul violului sau al incestului.

5 state au o interdicție a avortului dinainte de Roe, care ar putea fi aplicată din nou

Cinci state au legi vechi de zeci de ani privind avortul, care au fost invalidate prin decizia Roe, dar ar putea fi readuse la viață, deși aplicarea în fiecare stat rămâne neclară.

Guvernatorii democrați din Michigan și Wisconsin și-au declarat public sprijinul pentru dreptul la avort și au respins proiectele de lege împotriva avortului. În aprilie, guvernatorul Gretchen Whitmer din Michigan a mers până acolo încât a depus un proces prin care cere Curții Supreme a statului să decidă imediat dacă Constituția Michigan protejează dreptul la avort.

În Virginia de Vest, interzicerea avortului de dinainte de Roe ar putea intra în vigoare. Dar în Arizona, guvernatorul, Doug Ducey, a spus că o interzicere recentă a avortului după 15 săptămâni va avea prioritate. Și, probabil, Alabama ar încerca să impună o interdicție totală a avortului, adoptată în 2019.

Carolina de Nord a avut o interdicție pre-Roe care a fost modificată la sfârșitul anilor 1960, iar experții juridici din stat au spus că o interdicție a întreruperii sarcinii după 20 de săptămâni, adoptată în 2015, dar care nu este în vigoare în prezent, va avea prioritate.

14 state ar putea interzice avorturile care au loc chiar înainte de viabilitatea fetală

Paisprezece state ar putea restricționa avortul la 22 de săptămâni sau mai devreme, iar multe dintre acestea ar putea decide să interzică complet procedura în următoarele luni.

Capacitatea statelor de a stabili limite pentru avort peste punctul de viabilitate fetală – de obicei aproximativ 24 de săptămâni de sarcină – a fost afirmată într-o hotărâre din 1992, Planned Parenthood vs Casey, pe care Curtea Supremă pare de asemenea că intenționează să o anuleze.

Fără Roe sau Casey, legile de stat care restricționează avortul la 20 de săptămâni, 15 săptămâni sau șase săptămâni ar putea intra în vigoare.

Multe dintre limitele gestaționale timpurii sunt impuse în prezent de instanțele de stat, dar unele, cum ar fi interdicțiile după 22 de săptămâni din Indiana și Virginia de Vest, de exemplu, sunt în vigoare.

În unele state, inclusiv Montana și Florida, cele mai înalte curți au recunoscut anterior dreptul la avort în conformitate cu constituția fiecărui stat. În ciuda acestui fapt, Florida a aprobat recent o interdicție a avortului după 15 săptămâni , care va intra în vigoare la 1 iulie, iar Montana a aprobat o interdicție după 20 de săptămâni în 2019, care nu este în prezent în vigoare.

În Kansas, locuitorii vor vota în august dacă dreptul la avort ar trebui să rămână în constituția statului.

În total, avortul poate fi interzis sau restricționat în până la 28 de state în săptămânile și lunile următoare. Douăzeci și două de state vor rămâne probabil neschimbate, păstrând accesul larg la avort.

Unii lucrează, de asemenea, pentru a extinde protecția împotriva avortului, în special pentru furnizorii de servicii medicale. Decizia finală a Curții Supreme este așteptată în iunie.

ADVERTISEMENT
Tags: