News

Azilul groazei din Mureș. Patronul este văr cu angajatul statului care trebuia să-l controleze

Patronul centrului de asistență socială Căsuţa Lu’Min de lângă Târgu-Mureș este vărul fostului director al Agenției pentru Inspecție Socială Mureș.
29.07.2023 | 18:12
Azilul groazei din Mures Patronul este var cu angajatul statului care trebuia sal controleze
Imagini din azilul groazei de la Bărdești/ Sursă foto: Centrul pentru Resurse Juridice
ADVERTISEMENT

Ancheta demarată la Târgu-Mureș în dosarul Centrului de îngrijire şi asistenţă “Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti a dus la descoperirea faptului că patronul acestui „azil al groazei” era văr primar cu fostul director al Agenției pentru Inspecție Socială Mureș, instituția care ar fi trebuit să verifice modul în care erau îngrijiți rezidenții din centru, potrivit unor surse citate de Digi24.

Vărul patronului a condus Agenția pentru Inspecție Socială Mureș până săptămâna trecută, când a fost demis în epurărilor din sistemul de asistență socială al statului, care s-a dovedit incapabil să împiedice abuzurile comise împotriva rezidenților din centrele rezidențiale de asistență socială.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că legătura de rudenie cu șeful Agenției l-a pus la adăpost de controale, patronul a cooptat-o în asociația care opera căminul din Bărdești și pe o angajată a Direcției pentru asistență socială, în calitate de membru fondator.

De altfel, și patronul este tot bugetar, el fiind angajat la închisoarea din Târgu Mureș. Însă salariul nu este princiala sursă de venit a acestuia, el fiind un dezvoltator imobilitar care a început lucrările la un complex rezidențial cu o valoare estimată de 3.500.000 de euro.  De altfel, bărbatul este administrator și la două firme, una de transport mărfuri, cealalt de producție de energie electrică pentru arderea deșeurilor.

ADVERTISEMENT

Trei persoane reținute pentru trafic de persoane

În cursul acestei dimineți, patronul și alte două persoane care lucrau la azil au fost reținute pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, urmând să ajungă în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.

Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea.

ADVERTISEMENT

În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna”, a transmis DIICOT.

Cei trei sunt acuzați că au obținut foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

ADVERTISEMENT

Condițiile în care erau ținuți rezidenții azilului au fost desccoperite în urma unei vizite neanunțate efectuate de către Centrul de Resurse Juridice, un ONG implicat și în dezvăluirile legate de „azilele groazei” din Ilfov.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori