News

Azilul groazei din Mureș. Oamenii implorau să fie salvați, scriau bilețele cu mesajul „ajutor” pe care le aruncau pe stradă

Detalii înfiorătoare despre azilul groazei din Mureș. Administratorul și doi angajați, reținuți de DIICOT în urma ororilor descoperite.
29.07.2023 | 10:34
Azilul groazei din Mures Oamenii implorau sa fie salvati scriau biletele cu mesajul ajutor pe care le aruncau pe strada
Azilul groazei din Mureș. Oamenii implorau să fie salvați. Colaj Fanatik/ sursa foto: Centrul de Resurse Juridice/ casutalumin.ro
ADVERTISEMENT

Azilul groazei din Mureș. Ies la iveală detalii înfiorătoare despre un alt centru al ororilor, descoperit de autorități în urmă cu două zile. Oamenii cazați erau ținuți în condiții inumane.

Azilul groazei din Mureș. Oamenii implorau să fie salvați

Imagini care provoacă groaza în localitatea Bărdești, comuna Sântana de Mureș din județul Mureș. Mai mulți adulți și copii au fost găsiți la subsolul centrului, închiși într-o cameră și ascunși de ochii lumii.

ADVERTISEMENT

Șapte oameni erau ținuți fără apă și mâncare, lăsați în mizerie și acoperiți de muște, fecale și sânge. Cinci dintre ei au fost internați la Spitalul Obregia din București. Deși azilul a fost verificat în ultima lună de șapte instituții, victimele nu au fost găsite.

În urma ororilor descoperite, premierul Marcel Ciolacu a demis prefectul şi subprefectul de Mureş. Mai mult, Comitetul ONU împotriva Torturii a solicitat să fie luate măsuri dure în acest caz.

ADVERTISEMENT

„O tânără se afla într-o stare gravă de malnutriţie, era piele şi os şi era acoperită de muşte. O alta plângea şi cerea apă. Ţin să cred că nu au fost cazaţi la subsol, peste noapte.”, a mărturisit Georgiana Pascu, reprezentant al Centrului de Resurse Juridice, pentru Observator News.

Potrivit Georgianei Pascu, cel mai probabil unii dintre oameni erau legați, deoarece la doi dintre ei au observat urme de legături. Subprefetul de Mureș, Nicolae Florin Pălăşan, spune că instituțiile abilitate nu ar reușit să găsească victimele de la subsolul clădirii pentru că încăperea, care se afla în spatele spălătoriei, era declarată magazie, iar ușa ar fi fost blocată.

ADVERTISEMENT

Ororile la care erau supuși oamenii din centrul din Mureș sunt de nedescris. Conform sursei citate, victimele implorau să fie salvate, ajungând că scrie bilețele cu „mesajul” ajutor, pe care le aruncau pe stradă.

Administratorul azilului și doi angajați au fost reținuți

Între timp au avut loc și primele rețineri în acest caz. Administratorul Centrului de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’Min, din judeţul Mureş, dar și doi angajați au fost reținuți de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor DIICOT, grupul infracțional ar fi fost constituit încă din anul 2020. “Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei.

La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei. Cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna”, a anunțat DIICOT.

 

ADVERTISEMENT