News

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Subiectele și baremul la limba română. Ce au avut de rezolvat elevii. Update

BAC 2023, sesiunea de toamnă, a debutat miercuri, 16 august. Care sunt subiectele și baremul la limba și literatura română.
16.08.2023 | 14:59
BAC 2023 sesiunea de toamna Subiectele si baremul la limba romana Ce au avut de rezolvat elevii Update
BAC 2023, sesiunea de toamnă. Care au fost subiectele și baremul română. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
16-08-2023
12:07

BAC 2023, sesiunea de toamnă: subiectele și baremul de rezolvare la limba română, conform edu.ro

La ora 15.00, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba de limba și literatură română a examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Cele 2 variante, alături de baremul fiecăruia în parte, pot fi descărcate mai jos:

BAC 2023, sesiunea de toamnă, limba română – profilul uman, subiecte:

BAC 2023, sesiunea de toamnă, limba română – profilul uman, barem:

BAC 2023, sesiunea de toamnă, limba română – profilul real, subiecte:

BAC 2023, sesiunea de toamnă, limba română – profilul real, barem:

16-08-2023
08:14

BAC 2023, sesiunea de toamnă: subiecte primite de elevi la limba română

În mediul online au apărut subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la proba scrisă de la limba și literatura română în sesiunea de toamnă de la BAC 2023.

Conform ȘtirileProTV, la Subiectul I, candidații au primit un fragment din opera ”Însemnările mele” de Maria Banuș. Pe baza acestuia au avut de rezolvat o serie de cerințe, printre care:

  • Sensul din text al expresiei ”vrute și nevrute”
  • La ce instrument muzical cânta Maria când era elevă
  • Precizează atitudinea Mariei Banuș față de Bubi, justifică răspunsul cu o secvență din text
  • Explică motivul pentru care Maria se simte diferită față de ceilalți când se află la patinaj
  • O trasatură morală a Mariei Banuș, așa cum reiese din text

La Subiectul II, elevii au primit o poezie de Tudor Arghezii, ”S-a spulberat”. Pe baza acestei opere, au avut de realizat un comentariu din care să reiasă relația dintre idea poetică și mijloacele artistice. De notat că primele două subiecte au fost similare, la real și uman.

Pe grupurile de elevi au apărut și informații în legătură cu Subiectul III. Aici, candidații au avut de prezentat Tema și viziunea despre lume într-o operă de Mihail Sadoveanu.

BAC 2023, sesiunea toamnă, subiectele și baremul a română. Absolvenții claselor a XII-a au revenit miercuri, 16 august, în bănci pentru proba la limba și literatura română.

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Care au fost subiectele și baremul română

La mijlocul acestei săptămâni, elevii claselor terminale de liceu vor susţine prima probă a examenului de bacalaureat în sesiunea de toamnă. E vorba de cea la limba şi literatura română.

ADVERTISEMENT

Pentru această sesiune, peste 33.900 de candidați s-au înscris. Vorbim de elevii din aceleași promoții care nu au absolvit în sesiunea anterioară sau de unii din generaţiile trecute.

Din datele Ministerului Educației reiese că, din totalul celor înscriși, peste 22.600 de candidați provin din promoția anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoțiile anterioare.

ADVERTISEMENT

Pe site-ul edu.ro au apărut și o serie de informații importante în legătură cu probele scrise. Astfel, candidații trebuie să știe că sunt obligați să aibă la ei actul de identitate pentru a putea fi legitimați. La ora 8:30, ușile sălilor de examen se închid și rămân cu profesorii asistenți pentru instructaj.

La fel ca în vară, timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute (3 ore) și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

ADVERTISEMENT

În această sesiune, probele de competențe au fost echivalate cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, în zilele de 7-11 august, după reguli stabilite la nivel național.

În sala de examen, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

ADVERTISEMENT

”Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise”, anunță ministerul.

Ce subiecte au avut de rezolvat la română elevii în sesiunea de vară de la BAC 2023

În sesiunea din iunie de la BAC 2023, la română a picat varianta 6. La Subiectul I, elevii de la real și uman au primit un fragment din ”Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu.

Au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

La Subiectul II, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia ”A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță”. La Subiectul III, cei de la real au primit misiunea de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

La același subiecte, elevii de la profilul uman au avut de realizat o caracterizare a unui personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. La fel ca în 2022, primele două subiecte au fost similare, la real și uman.

ADVERTISEMENT