News

Subiecte Română Bacalaureat 2023. Ce le-a picat elevilor la real și uman la BAC 2023. Surpriză la subiectul al treilea! Barem pentru proba de limba română – Update

Subiecte Română Bacalaureat 2023. Elevii de clasa a XII-a susțin, luni, 26 iunie, proba scrisă la Limba și literatura română. Află ce le-a picat în cadrul examenului.
26.06.2023 | 14:59
Subiecte Romana Bacalaureat 2023 Ce lea picat elevilor la real si uman la BAC 2023 Surpriza la subiectul al treilea Barem pentru proba de limba romana  Update
Subiecte Română Bacalaureat 2023. Elevii susțin proba scrisă la limba și literatura română. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT
26-06-2023
12:07

Bacalaureat 2023: Subiectele și baremul de rezolvare la limba română, conform edu.ro

Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba de limba și literatură română a examenului de Bacalaureat 2023. Cele 2 variante, alături de baremul fiecăruia în parte, pot fi descărcate mai jos:

BAC 2023, limba română – profilul uman, subiecte:

BAC 2023, limba română – profilul uman, barem:

BAC 2023, limba română – profilul real, subiecte:

BAC 2023, limba română – profilul real, barem:

26-06-2023
07:23

Bacalaureat 2023, subiecte la limba română: profilul real și profilul uman

La Subiectul I, elevii au primit un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. Pe baza acestuia ei au trebuit să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

La Subiectul II, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță”. (A mele visuri risipite / Ce-mi umplu inima de jale / Le văd în frunzele pălite / Şi-n pustiirea de pe vale. De-a pururi sta-vor troienite / Sub vremea ce s-aşterne-n pale / A mele visuri risipite / Ce-mi umplu inima de jale! Copac, când zile fericite / Îţi vor întoarce iar din cale / Podoaba ramurilor tale / În noapte-or sta mai adâncite / A mele visuri risipite!)

La Subiectul III, elevii trebuiau să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. În elaborarea eseului, elevii trebuiau să aibă în vedere:

  • evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică;
  • comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat;
  • analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat.

La Subiectul III, de la profilul uman, elevii care au susținut examenul au avut de realizat o caracterizare a unui personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. La fel ca anul trecut, primele două subiecte au fost similare, la real și uman.

26-06-2023
07:06

Ce a picat la Română la Bac 2023

La subiectul 3, la real, elevii au avut de prezentat particularitățile unui text narativ al lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu, conform Antena 3. La subiectul al doilea, au avut un text aparținând lui Alexandru Vlahuță, pe baza căruia trebuiau să facă facă un comentariu de minim 50 de cuvinte, conform Antena 3. De asemenea, la subiectul I, pornind de la un text al lui G. Călinescu, elevii de la real și tehnologic au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

26-06-2023
06:56

Subiectele vor apărea curând, ministrul educației a făcut declarații despre examenul de BAC

Subiectele de azi de la limba română vor apărea în curând, însă până atunci, ministrul educației, Ligia Deca, a făcut declarații despre examenul de BAC 2023. Ea consideră că greva profesorilor nu a afectat predarea materiei pentru Bacalaureat.

“Nu am afectat în niciun fel predarea materiei, pentru că până la data la care greva a început, materia pentru clasa a XII-a era deja parcursă şi deasemenea am avut grijă ca acolo unde a fost posibil să existe şi o perioadă de recuperare. De asemenea, mulţi dintre cei care au fost în grevă au transmis copiilor eventuale exerciţii de recapitulare, au ţinut legătura cu elevii lor şi eu sunt convinsă că săptămânile în care au putut să recapituleze au fost benefice pentru ceea ce pot face ei astăzi la examen”, a spus Deca.

26-06-2023
06:27

Când apare rezolvarea subiectelor de la română la Bac 2023

Rezolvarea oficială a subiectelor va fi publicată de ministerul educației undeva în jurul orei 15 și va fi disponibilă AICI.  Rămâneți pe FANATIK pentru a vedea, în curând, foile cu subiectele la examenul de astăzi și primele detalii despre cum ar fi putut fi rezolvate cerințele de la BAC 2023 limba română.

26-06-2023
06:03

A început BAC 2023. Elevii au primit subiectele la română

A început proba scrisă la limba română la Bac 2023. Elevii primesc foaia cu cele 3 subiecte principale și se vor strădui să obțină o notă cât mai bună. Ca în fiecare an, orice tentativă de copiere este sancționată cu eliminarea din examen. Sala se află sub supraveghere audio-video.

26-06-2023
05:06

La ce oră începe proba la română. Cât timp au elevii la dispoziție

Proba scrisă de limba și literatura română începe la ora 9.00, elevii urmând să intre în sălile de examen în jurul orei 8.30. Ei trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid. Timpul de rezolvare al subiectelor primite este de trei ore. Această durată poate fi prelungită în cazul unor candidați cu dizabilități.

”Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, a transmis ministerul educației.

Subiecte Română Bacalaureat 2023. Elevii claselor a XII-a susțin, azi, proba scrisă la Limba și literatura română. FANATIK vă ține la curent cu ultimele noutăți legate de desfășurarea examenelor naționale. Aflați ce subiecte au picat la Limba și literatura română la examenul de Bacalaureat 2023.

Subiectele primite de elevi la limba română la Bacalaureat 2023

Elevi claselor a XII-a au emoții uriașe. Luni, adolescenții susțin proba scrisă la Limba și literatura română. FANATIK va publica pe parcursul zilei de azi subiectele care au picat la română în cadrul Bacalaureatului. Înainte de apariția subiectelor în mediul online vă recomandăm să parcurgeți sfaturile unui dascăl. Genoveva Cerchez a elaborat un ghid în care a dezvăluit informații valoroase pentru mii de elevi. Modele de subiecte la română și barem pentru BAC 2023

ADVERTISEMENT

Profesoara Genoveva Cerchez, cunoscută pentru experiența sa vastă în predarea limbii și literaturii române, a realizat un ghid esențial pentru elevii care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat. Ghidul, publicat pe EduPedu.ro, conține 10 sfaturi valoroase în redactarea subiectului și abordarea exercițiilor de pe foaia de examen.

Unul dintre sfaturile evidențiate de profesoară este că poezia nu este destinată exclusiv scriitorilor și olimpicilor la română, ci pentru toți oamenii. Astfel, dacă poezia este parte a subiectului la examen, elevii ar trebui să memoreze și să scrie poezia pe ciornă, pentru a asigura că pot evidenția aspecte relevante și a exprima un minim de înțelegere în cazul în care doresc să abordeze o atitudine de avarie.

ADVERTISEMENT

Referitor la subiectul I, parte A, profesoara recomandă elevilor să reformuleze informația. De asemenea, să arate că înțeleg nuanțele în răspunsurile lor. Utilizarea enunțurilor cu subiect și predicat este încurajată pentru a evidenția o înțelegere profundă și nu doar o simplă identificare a răspunsului în text.

Un alt sfat esențial al profesorului Cerchez se referă la utilizarea unui vocabular bogat și variat în redactarea textelor. Totuși, este important ca elevii să aibă o înțelegere clară a sensului cuvintelor mai neobișnuite pe care le folosesc. Asta pentru a evita formulări eronate sau incoerente care pot părea doar mecanice.

ADVERTISEMENT

Subiectele la română primite la simularea Bacalaureatului 2023 de cei din clasa a 12-a

Simularea examenului de Bacalaureat 2023 la profilul uman a avut loc în luna martie, dezvăluind subiecte interesante pentru elevi. La proba de Limba și literatura română, primul subiect a constat într-un text din opera lui Vasile Țițescu, intitulat “L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”. Elevii au fost evaluați pe capacitatea lor de a interpreta și analiza acest text în contextul literaturii române.

Al doilea subiect a presupus studierea unui fragment dintr-o poezie semnată de Tudor Arghezi. Aici, elevii au fost provocați să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice utilizate de poet.

ADVERTISEMENT

Subiectul al treilea la proba de Limba și Literatura Română a simulării Bacalaureatului 2023 a constat în redactarea unui eseu de 400 de cuvinte. Elevii au fost solicitați să prezinte relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat în cadrul programului de învățământ.

Aceste subiecte au testat cunoștințele și abilitățile elevilor în domeniul limbii și literaturii române, oferindu-le ocazia să-și demonstreze competențele în interpretarea textelor literare și în redactarea unui eseu coerent.

Ce subiecte la română au picat la BAC anul trecut. Ministerul Educației a publicat modele de la bacalaureat

Examenele de Bacalaureat 2022 au început cu subiectele variantei 6, oferind elevilor posibilitatea de a-și demonstra cunoștințele și abilitățile în funcție de profilul ales. Subiectele au fost concepute în mod adecvat pentru fiecare profil, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale în comparație cu cele umaniste.

Prima parte a probei a constat în rezolvarea a cinci cerințe, notate cu câte 6 puncte fiecare, având ca suport un text la prima vedere. Textul ales a fost fragmentul din opera lui Nicolae Iorga, “Doamna Elena Cuza”. La subiectul I.B., elevii au avut de redactat un text argumentativ de minim 150 de cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze dacă întâlnirea cu o personalitate istorică, socială sau culturală produce sau nu emoție, având în vedere informațiile din fragmentul dat și propria experiență personală sau culturală.

Subiectul al II-lea a presupus o analiză a perspectivei narative într-un text al lui Cezar Petrescu, “Întunecare”, și a fost notat cu 10 puncte.

La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Această parte a probei a fost evaluată cu 30 de puncte.

Astfel, elevii au avut ocazia să își pună în valoare competențele și să demonstreze cunoștințele acumulate în timpul pregătirii pentru Bacalaureat.

Cum se rezolvă subiectele la română la Bacalaureat 2023. Ghidul Ministerului Educației și barem

Examenul este alcătuit din trei subiecte distincte, iar elevii au la dispoziție 3 ore pentru a le rezolva și redacta lucrarea. Subiectul I se concentrează pe abilitățile de analiză și interpretare a unui text la prima vedere. Elevii vor primi un fragment din opera unui autor canonic. Vor fi solicitați să redacteze un eseu în care să prezinte elemente ale textului, precum tema, viziunea despre lume, particularități de stil sau caracterizarea personajelor. Eseul trebuie să cuprindă și referințe la contextul istoric și cultural în care a fost scrisă opera. Astfel, vor demonstra înțelegerea profunzimii și semnificației textului.

Subiectul II are ca scop evaluarea competențelor argumentative ale elevilor. Aceștia vor fi puși în situația de a redacta un text argumentativ pe o temă dată. Aici trebuie să-și exprime opinia și să argumenteze coerent și convingător punctul de vedere susținut.

Subiectul III are ca obiectiv evaluarea competențelor creative și de exprimare ale elevilor. Aceștia vor avea sarcina de a redacta un text narativ sau descriptiv, în funcție de cerințele formulate, evidențiindu-și astfel abilitățile de creație și expresie literară.

Această structură a examenului de Bacalaureat 2023 la Limba și literatura română oferă elevilor posibilitatea de a-și demonstra competențele în diferite aspecte ale limbii și literaturii române. Analiza, interpretarea, argumentarea și exprimarea creativă ies în evidență. Este un examen complex, care încurajează elevii să-și valorifice cunoștințele și să-și dezvolte abilitățile de comunicare în limba română.

Examenul de Bacalaureat reprezintă o etapă crucială în parcursul școlar al elevilor. Le oferă oportunitatea de a-și demonstra competențele și de a obține rezultatele meritului lor în domeniul studiat. Ministerul Educației își dorește ca acest examen să fie un instrument corect și relevant pentru evaluarea cunoștințelor și competențelor elev

Calendar Bacalaureat 2023. Sesiunea de BAC iunie-iulie

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;;
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Calendar BAC 2023. Sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Când încep înscrierile

  • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
  • 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
  • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
  • 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00);
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor;
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.
ADVERTISEMENT