News

Bacalaureat 2020. Ce reguli va trebui să respecți pentru a participa la examen

19.06.2020 | 23:00
Bacalaureat 2020 Ce reguli va trebui sa respecti pentru a participa la examen
ADVERTISEMENT

Dacă elevii claselor a VIII-a din întreaga țară au scăpat de stresul probelor Evaluării Naționale, pentru absolvenții de liceu emoțiile abia acum încep. Aceștia se pregătesc intens de susținerea Bacalaureatului, examen care în 2020 se va desfășura în condiții speciale, din motive lesne de înțeles.

Dintre cei 155.500 de tineri care s-au înscris la prima sesiune a anului 2020, 32.000 provin din seriile precedente. Luni, 22 iunie, este programată proba care le va testa cunoștințele acumulate în cei patru ani de liceu la limba și literatura română.

ADVERTISEMENT

La fel ca în cazul Evaluărilor Naționale, rezultatele vor fi disponibile doar în format electronic. Fiecare dintre candidați va primi un cod unic și doar acesta va fi tipărit pe liste, împreună cu nota și media, fără nume și prenume, având în vedere că părinții au refuzat prelucrarea datelor personale ale copiilor.

Începe BAC-ul 2020! Noile reguli anunțate de Ministerul Educației

În contextul pandemiei de coronavirus, tuturor candidaților le va fi măsurată temperatura înaintea intrării în sala de examen. În cazul în care aceasta depășește maximul admis, 37,3 grade, se repetă procedura de trei ori consecutiv, la interval de 2-5 minute.

ADVERTISEMENT

Totodată, potrivit comunicatului dat publicității de Ministerul Educației, fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie. Este vorba despre covoraşe dezinfectante, măști, precum și substanţe dezinfectante pentru mâini.

În plus, se va realiza curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţei uşii, mânerelor de la geamuri, precum și a pervazului ferestrei prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide. Intrările/ieşirile și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen şi alte încăperi vor trebui să fie semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în fiecare centru de examen se asigură în regim permanent existența de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar. Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent (față de minimum doi asistenți, câți erau până acum).

Bacalaureat 2020. Stabilirea rezultatelor finale

După evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru fiecare dintre cadidații înscriși la prima sesiune de Bacalaureat. Pentru cei au obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

ADVERTISEMENT

Nu se calculează media generală de Bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă. Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor
b) au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea
c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise

 

ADVERTISEMENT