News

Bacalaureat 2021 toamnă. Ce subiecte au picat la limba română. Update

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2021 a început luni, 16 august 2021. Prima probă pe care au susținut-o candidații a fost cea de la limba și literatura română.
16.08.2021 | 15:04
Bacalaureat 2021 toamna Ce subiecte au picat la limba romana Update
Bacalaureat 2021 toamnă. Ce subiecte au picat la limba română. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
16-08-2021
12:05

Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă: subiectele la limba și literatura română

Sesiunea de toamnă din cadrul examenului de Bacalaureat 2021 a debutat luni, 16 august. Prima probă susținută de elevii înscriși în această sesiune a fost cea de la limba și literatura română.

În această după-amiază, Ministerul Educației a publicat subiectele pentru această primă probă. Acestea pot fi descărcate mai jos:

Subiecte Bacalaureat 2021 limba și literatura română – profil uman

Subiecte Bacalaureat 2021 limba și literatura română – profil real

16-08-2021
06:06

Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă: a început proba scrisă la limba și literatura română

La ora 9:00 a început proba scrisă la sesiunea de toamnă de la Bacalaureat 2021 la limba și literatura română, pentru cei aproape 39.000 de mii de absolvenți ai claselor a XII-a înscriși în sesiunea august-septembrie.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de 3 ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni, anunță ministerul

16-08-2021
04:33

A început accesul în sălile de examen al candidaților pentru proba de limba și literatura română

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat debutează luni, 16 august. Accesul absolvenților de clasa a XII-a în centrele de examen din țară a început. Acesta se face între orele 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate.

La fel ca în prima sesiune, candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen.

Apoi, fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt în actul de identitate, precum și celelalte date de pe colțul de foaie ce urmează să fie lipit.

Aproape 39.000 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii probelor din a doua sesiune (august – septembrie) a examenului național de bacalaureat 2021.

La sesiunea a doua a bacalaureatului 2021 au voie să participe cei care nu s-au prezentat în vară sau care au picat examenul, cât și candidații care nu au promovat în promoțiile anterioare.

La polul opus, cei care mai au de așteptat până să susțină examenul maturității sunt cei care au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia trebuie să stea pe bară următoarele două sesiuni, abia la a treia putând participa.

ADVERTISEMENT

Trebuie știut că de la a treia sesiune, participarea la probele examenului maturității nu se mai face gratuit, ci se va percepe o taxă.

În prima sesiune, cea din vară s-au înscris 133.664 de elevi, dintre care au promovat 86.120, potrivit datelor Ministerului Educației. La a doua sesiune se așteaptă 47.544 de candidați.

ADVERTISEMENT

Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă. Ce a picat la limba română

Candidații care se prezintă la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat trebuie să știe că durata testului este de trei ore, lucru valabil și în cazul primei probe de luni, 16 august 2021.

Pentru o notă cât mai mare și pentru cât mai multe cunoștințe candidații au la dispoziție modele de subiecte și teste de antrenament. Așadar, s-au putut pregăti din timp.

ADVERTISEMENT

Proba de la limba română și literatura română va începe la ora 09:00, examenul fiind supravegheat video. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

O altă regulă de care se ține cont la examenul de bacalaureat este faptul că elevii nu au voie să introducă în săli cu ghiozdane, poșete sau diferite lucrări, printre care se numără dicționare sau notițe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, candidații de la sesiunea de toamnă nu au voie să intre în sala de examen cu telefonul mobil sau orice altceva ce ține de tehnologie.

Calendarul examenului de bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă

  • 16 august 2021 – Limba și literatura română – proba scrisă
  • 17 august 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
  • 18 august 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
  • 19 august 2021 – Limba și literatura maternă – proba scrisă
  • 23-24 august 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
  • 25 august 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
  • 26-27 august 2021 – Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
  • 30-31 august 2021 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține).

Rezultatele de la probele scrise se vor afișa la finalul lunii, pe 31 august, până în jurul orei 12:00. În aceeași zi, în intervalul 12:00 – 18:00 candidații pot depune contestațiile dacă nu sunt mulțumiți de note.

Rezolvarea contestațiilor se desfășoară în perioada 1-3 septembrie 2021, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe data de 3 septembrie 2021.

La fel ca în prima sesiune, rezultatele vor fi publicate fără să fie făcut public numele și prenumele celui care a susținut examenul, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare.

Legat de evaluarea lucrărilor de la limba română acestea se vor face de doi profesori evaluatori, nota minimă pentru a fi declarat admis fiind de 5.

ADVERTISEMENT