News

Alertă în Slănic Prahova! O stradă întreagă s-a surpat după ce un munte de sare din mină s-ar fi prăbușit. 20 de familii au fost evacuate. Update

O stradă din Slănic Prahova s-a prăbușit în fața sediului Poliției din localitatea, însă oamenii sunt panicați pentru că surparea continuă în tot orașul.
25.04.2024 | 15:15
Alerta in Slanic Prahova O strada intreaga sa surpat dupa ce un munte de sare din mina sar fi prabusit 20 de familii au fost evacuate Update
Alertă în Slănic Prahova! O stradă întreagă s-a surpat după ce un munte de sare din mină s-ar fi prăbușit. Se ia în calcul evacuarea locuitorilor. Video. Foto: Prahova Info
ADVERTISEMENT
25-04-2024
12:18

20 de familii au fost evacuate în Slănic Prahova

Conform primarului din Slănic Prahova, 20 de familii au fost evacuate din cele două blocuri din proximitatea craterului. Doar că, oamenii de fapt nu au fost evacuați, doar au fost convinși cu vorba frumoasă să plece de acolo, potrivit declarației ușor confuze a edilului. Mai mult, deși îi asigură pe oameni că nimic rău nu se mai poate întâmpla, primarul din Slănic Prahova recunoaște că nimeni nu știe ce se va întâmpla.

”N-am evacuat pe nimeni, a fost mica înțelegere cu oamenii, i-am rugat pentru 2-3 zile să-și caute adăpost. E normal să ne luăm măsuri de siguranță pentru populație, orice primar asta face, asigură viețile cetățenilor. Blocurile nu sunt afectate, doar dacă va continua craterul. Deocamdată suntem în așteptare, fenomenul s-a oprit. Evoluția craterului nu a ajuns la bloc, e vorba de 2 blocuri, momentan vreo 20 de familii ar trebui să le evacuez. Vedem ce vor spune specialiștii. Le-am spus pentru 2-3 zile, pentru siguranța lor, dacă au unde să meargă, dacă nu le va asigura Primăria. Nu mai sunt oameni acolo, oamenii au înțeles. Sunt în pericol blocurile care sunt mai aproape de crater, de surpare. Deocamdată fenomenul s-a stopat, nu știm ce se va întâmpla. Momentan nu se mai tasează terenul”, a declarat la Antena 3 primarul Costea Daneluș (PSD),

Între timp, prefectul județului Prahova a fost mai precaut în a face previziuni referitor la această situație în desfășurare. ”O să avem o ședință la fața locului, eu nu mă pot pronunța, noi nu facem decât să respectăm legislația. Am convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. Pentru siguranța oamenilor, cu sprijinul domnului primar, am convins oamenii din aceste clădiri care sunt în pericol, fiind foarte aproape de crater, să părăsească zona.

Dacă experții consideră că acest crater nu va evolua, oamenii pot reveni în două zile. Dacă va evolua, atunci există posibilitatea să le găsim un alt loc unde să locuiască, pentru o perioadă mai lungă. În această zonă nu am mai avut probleme”, a explicat Emil Drăgănescu.

25-04-2024
08:50

A început evacuarea oamenilor de pe strada din Slănic Prahova

Raed Arafat, șeful DSU, a intervenit și a dispus evacuarea persoanelor care locuiesc în blocurile din proximitatea acelei străzi. Specialiștii încearcă acum să afle cât de gravă este situația și dacă riscul de prăbușire și surpare este real și pentru restul zonei.

”A fost dispusă măsură evacuării persoanelor în zona afectată și în proximitate. Sunt acolo mai multe echipaje, situația e dinamică. Blocurile de pe strada surpată sunt evacuate”, au transmis reprezentanții ISU, la ordinul lui Raed Arafat.

Inițial, o bucată din stradă s-a prăbușit la doar 40 de metri de blocurile de locuințe, iar autoritățile locale au precizat că au alertat deja Prefectura și ISU Prahova. Problema e că mare parte din oraș este construit peste o mină de sare, iar primarul din Slănic Prahova a vorbit despre prăbușirea unei caverne care a provocat o reacție în lanț.

Prăbușirea unei caverne a provocat o reacție în lanț în Slănic Prahova

Întreaga localitate este construită pe un zăcământ de sare, iar locuitorii sunt speriați de amploarea surpării. Unii dintre oameni spun că apa din Baia Baciului și Baia Roșie ar fi intrat în propriu, în pământ. La rândul său, primarul Costea Daneluș spune că sub acea stradă există o cavernă, care s-ar fi prăbușit.

ADVERTISEMENT

Problema e că surparea continuă, astfel că au apărut noi crăpături în tot orașul, chiar în apropierea zonelor cu blocuri de locuințe. ”Deocamdată, în situația de față, nu puteam lua măsuri, pentru că nu avem de unde să știm ce este dedesubt. Vom vedea ce vor spune specialiștii. Trebuie să ținem cont că în Slănic se exploatează sarea de 2000 de ani, iar noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani.

Încă nu putem ști dacă trebuie să strămutăm familii din zona afectată. În privința apei din Baia Baciului, a scăzut apa, în timp, și monitorizăm fenomenul”, a declarat primarul Costea Daneluș, conform Prahova Info. De asemenea, prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a trimis la fața locului mai multe echipaje ISU Prahova.

ADVERTISEMENT

Nu ar fi pentru prima oară când există astfel de surpări în oraș, drept exemplu incidentul de la finele anului 2023, când într-o altă zonă a orașului au apărut crăpături în sol și care au afectat mai multe gospodării. Așa cum scria Libertatea, oamenii au ajuns să trăiască cu teama că oricând pot să rămână fără case.

Oamenii din Slănic Prahova se tem co vor fi înghițiți de pământ

Locuințele care au fost construite deasupra salinei sunt pline de fisuri, astfel că primarul Daneluș Costea vorbea inclusiv de strămutarea localnicilor afectați. ”Noaptea dormim cu schimbul, eu și soțul. Stăm de pază să nu cumva să ne înghită pământul cu casă cu tot. La fel e și la vecinii mei. Unii s-au mutat la rude”, au povestit oamenii pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Norica Hâncu, locuitor din zonă, a explicat cum de mai mulți ani pereții au început să crape și se aud sunete ciudate mereu, atunci când pământul începe să se surpe. ”Pereții s-au crăpat și toată munca mea riscă să fie înghițită de pământ în orice moment. Stăm exact deasupra salinei. Sub noi sunt galeriile. Sunt disperată.

Stau aici de 12 ani, casa e din cărămidă, construită în 1974. Așa ceva nu mi-a fost dat să trăiesc, a declarat femeia. Verișoara femeii a mărturisit că se teme să mai locuiască în zonă și a fugit de acolo. Cu toate acestea, nu toți oamenii au unde să se mute și nu își permit să facă această schimbare radicală în viața lor.

ADVERTISEMENT

”Au venit pe 27 noiembrie primarul și doi reprezentanți ai minei de sare. Au luat niște mostre de pământ și atât. Nu ne-au zis absolut nimic. Vor reveni luni. Oamenii afectați ce fac până luni? Așteptăm să murim în case, Doamne ferește?!”, s-a întrebat, revoltată, femeia afectată, ca și alți locuitori din Slănic Prahova, de această problemă.

Primarul explica atunci că ”cel mai mare dușman pentru sare” e apa dulce, pentru că erodează zăcământul. ”Există riscul să punem lacătul pe mine, ceea ce ar fi un dezastru pentru localitate. Până nu vin specialiștii nu știm nimic sigur”, declara atunci primarul. Mina Unirea, sau Salina Slănic Prahova, e situată la o adâncime de 208 metri, pe o suprafață de 53.000 mp.

ADVERTISEMENT
Tags: