News

Români plecați la muncă în Anglia, exploatați de infractori. Cum s-au îmbogățit traficanții de persoane

Muncitori români exploatați în Anglia de infractorii de trafic de persoane. Aceștia atrăgeau oamenii prin diverse metode și se îmbogățeau pe urma lor
25.04.2024 | 15:40
Romani plecati la munca in Anglia exploatati de infractori Cum sau imbogatit traficantii de persoane
Cinci români exploatau și profitau de pe urma a 14 compatrioți veniți la muncă în Anglia. Oamenii erau păcăliți cu sume imense. Surse foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un grup de infractori din România, condamnați în Marea Britanie pentru trafic de persoane. Aceștia atrăgeau muncitori români și îi exploatau sub pretext de „leasing de personal”. 

Români exploatați la muncă în Anglia

Concret, un raport al organizației International Justice Mission, specializată în protecția persoanelor vulnerabile împotriva violenței, a adus în atenție cazul unor traficanți români de persoane.

ADVERTISEMENT

Aceștia aduceau bărbați din România și îi exploatau, reținându-le documentele și forțându-i să muncească pentru beneficiul lor. În ciuda faptului că unele victime au refuzat să depună mărturie, 11 persoane au furnizat declarații împotriva traficanților, care au primit pedepse de până la cinci ani de închisoare.

În decembrie 2021, un tribunal britanic a găsit vinovați cinci români, membri ai aceluiași grup infracțional organizat și aceleiași familii, pentru trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă. Deși aparent se ocupau de leasing de personal pentru diverse lucrări de construcții, activitatea lor ascundea o schemă de trafic uman.

ADVERTISEMENT

„ Acestora le erau promise salarii de 50 de lire sterline pe zi, mâncare şi cazare gratuite pentru a munci pe şantiere din estul Londrei. Dar toate aceste promisiuni nu erau decât înşelăciuni. Oamenii, recrutaţi din sate din România, erau, de fapt, traficaţi în scopul exploatării prin muncă. Familia de infractori făcea avere de pe urma lor, iar întreprinderea criminală condusă de aceştia acţiona sistematic, planificat, fiecare traficant avea un rol bine stabilit şi niciun detaliu nu era lăsat la voia întâmplării.

Odată ajunşi în Marea Britanie, lucrătorii români rămâneau fără acte de identitate. Traficanţii le reţineau paşapoartele pentru a-i împiedică să părăsească situaţia de exploatare şi a-i controla cu mai multă uşurinţă”, potrivit raportulu „Voci pentru Dreptate – Consolidarea răspunsului proactiv al justiţiei penale la traficul de persoane în România” realizat de International Justice Mission şi dat publicităţii joi.

ADVERTISEMENT

Infractorii ascundeau numărul real al muncitorilor

Victimele erau găzduite în case din estul Londrei, iar în timpul inspecțiilor autorităților, traficanții ascundeau numărul real de persoane, amenajând paturi suprapuse în poduri și împingându-i pe lucrători acolo. Aceștia erau forțați să locuiască în condiții inumane, până la 26 de persoane în aceleași spații neadecvate.

„Pe durata exploatării, traficanţii imputau victimelor plata anumitor utilităţi şi costuri de locuire, transformându-le în datorii false şi în felul acesta «justificau» reţinerea salariilor. De fapt, oamenii erau astfel înrobiţi prin aceste datorii false.

ADVERTISEMENT

Cei care îndrăzneau să se împotrivească erau agresaţi şi ameninţaţi de traficanţi, inclusiv prin proliferarea de ameninţări asupra familiilor din România. Astfel, îi înfricoşau pe lucrători, iar aceştia se temeau să ceară ajutor. Mai mult, victimele, cu mari dificultăţi socio-economice acasă, în România rurală, contractaseră inclusiv împrumuturi pentru a-şi plăti transportul către Marea Britanie”, mai arată raportul.

Traficanți prinși după o amplă colaborare între România și Marea Britanie

În urma unei investigații colaborative între autoritățile din Marea Britanie și România, au fost identificate și asistate în siguranță 14 victime. Unii dintre cei afectați nu au putut furniza mărturii în fața instanței din teama represaliilor violente din partea inculpaților și susținătorilor lor. Cu toate acestea, 11 persoane au căutat dreptatea în justiție, beneficiind de sprijinul organizației International Justice Mission.

„După ieşirea din exploatare, victimele şi-au schimbat datele de contact iar procesul a suferit amânări din cauza restricţiilor din perioada pandemiei Covid 19. Victimele asistate de IJM au primit sprijin material, logistic şi psihologic. Astfel, beneficiind de servicii de asistenţă adecvate, s-au putut implica pe tot parcursul procesului penal şi au colaborat cu autorităţile din Marea Britanie în timpul investigaţiilor şi procedurilor judiciare. Audierea victimelor a avut loc prin comisie rogatorie, depunând mărturie prin conexiune video cu tribunalul din Marea Britanie.

Din cauza distanţei mari dintre reşedinţele lor şi tribunalul unde era comisia rogatorie, un aspect important a fost organizarea transportului tuturor părţilor, precum şi compensarea financiară pentru zilele nemuncite de ei în timpul audierilor, aspecte care au fost facilitate de echipa IJM. După un proces la Londra ce a durat mai bine de 15 săptămâni, traficanţii au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi cu până la 5 ani de închisoare, bunurile le-au fost confiscate iar victimele au primit compensaţii financiare”, se mai arată în raportul IJM.

În plus, victimele au primit compensații financiare conform raportului IJM. Experții organizației subliniază necesitatea continuă a îngrijirii post-exploatare pentru a reduce vulnerabilitatea acestor persoane.

ADVERTISEMENT