News

Băncile din România, verificate de Consiliul Concurenței. Suspiciuni privind înțelegeri de tip cartel

Control inopinat la mai multe bănci din țară, desfășurat de inspectorii Consiliului Concurenței. Sunt suspectate de înțelegeri de tip cartel.
06.09.2023 | 12:46
Bancile din Romania verificate de Consiliul Concurentei Suspiciuni privind intelegeri de tip cartel
Băncile din România, verificate de Consiliul Concurenței. Sursa foto: zf.ro
ADVERTISEMENT

Băncile din România au fost verificate de Consiliul Concurenței, marți, fiind vorba de un control inopinat. Inspectorii au suspiciuni că între instituții ar exista anumite înțelegeri de tip cartel, conform informațiilor Profit.ro.

Băncile din România sunt verificate de Consiliul Concurenței

Pentru a dovedi înțelegerea, reprezentanții Consiliului Concurenței au verificat computerele, e-mailurile și telefoanele angajaților, strângând probe în acest caz. Vizate de controale au fost sediile mai multor bănci din România, bănuite de o înțelegere privind raportări în Biroul de Credit.

ADVERTISEMENT

Biroul de Credit a fost înființat în anul 2004 de 20 de bănci din România. În prezent, 18 instituții financiare din țară sunt acționare. Aici, băncile pot verifica într-o bază de date mai multe informații cu privire la clienți.

Mai exact, instituțiile pot afla dacă oamenii au întârziat plata ratelor, dacă sunt acuzați de anumite ilegalități, dar pot afla și care sunt clienții care au oferit date false când au cerut credite la băncile din țară.

ADVERTISEMENT

Informațiile despre clienți sunt stocate în baza de date timp de 4 ani

Totodată, în baza de date a Biroului de Credit există și informații despre cei care achitat creditele potrivit înțelegerilor cu băncile. Informațiile sunt stocate vreme de patru ani, ele fiind șterse automat dacă creditul a fost achitat în totalitate.

„Baza de date a Biroului stochează și informații pozitive, despre clienii fără restanțe (produse de finanțare utilizate, inclusiv carduri de credit/overdraft sau credite nevoi personale, cu detalii despre valoarea creditelor.  Sau soldul rămas, rata lunară, limita cardului sau durata finanțării).

ADVERTISEMENT

Biroul realizează rapoarte de credit ale solicitanților de împrumuturi și le calculează un scor al riscului de neplată. Baza de date poate fi consultată atât de bănci, cât și de IFN-uri, asigurători, recuperatori de creanțe.”, arată Profit.

Amintim că un alt control inopinat s-a desfășurat în toamna anului trecut, în noiembrie 2022. Consiliul Concurenței a investigat băncile din România privind o altă înțelegere de tip cartel pentru fixarea dobânzii la un nivel cât mai ridicat.

ADVERTISEMENT

Vorbim de 10 instituții financiare din România: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România. Ancheta încă nu a fost încheiată.

ADVERTISEMENT
Tags: