News

Bancomate din Capitală, alimentate cu bancnote false. Prejudiciu de peste 200.000 de euro

Mai multe bancomate ale unei bănci din Capitală au fost alimentate cu bancnote false. Prejudiciul în acest caz se ridică la peste 200.000 de euro.
03.05.2023 | 10:03
Bancomate din Capitala alimentate cu bancnote false Prejudiciu de peste 200000 de euro
Bancomate din Capitală, încărcate cu bancnote de 500 de euro false. Prejudiciu uriaș. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

DIICOT anunță că mai multe bancomate ale unei bănci din Capitală au fost alimentate cu bancnote false. Prejudiciul în acest caz se ridică la peste 200.000 de euro.

Bancomate din Capitală, încărcate cu bancnote de 500 de euro false. Prejudiciu uriaș

Infractorii din România au găsit o nouă metodă de fraudare a băncilor. După ce în trecut le aruncau în aer și apoi sustrăgeau banii din interior, acum recurg la noi ”tehnici”.

ADVERTISEMENT

Miercuri dimineață, mai multe percheziţii au avut loc în Bucureşti. Vizat este un dosar care se referă la punerea în circulaţie de bancnote de 500 de euro falsificate. Procurorii spun că sume uriașe de bani au fost încărcate în bancomatele unei bănci, prejudiciul fiind uriaș.

Conform DIICOT, numai în noiembrie 2022, o bancă ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 240.000 de euro. Oamenii legii explică modul de operare al infractorilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, suspecții se prezentau la bancomat și alimentau cu bancnote de 500 de euro. În doar 3 zile, aceștia au introdus nu mai puțin de 486 de bancnote. Dintre acestea, doar şase bancnote ar fi fost reţinute de aparatele multifuncţionale. Restul au fost acceptate și au trecut de filtrul verificărilor.

La data de 03.05.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă efectuează 4 perchiziții domiciliare în municipiul București într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, punere în circulație de valori falsificate şi înşelăciune”, precizează autoritățile.

ADVERTISEMENT

Bancnotele folosite de suspecți, extrem de greu de depistat

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism mai precizează că bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos. Ele sunt cunoscute la nivel european din două perspective: au o calitate superioară a contrafacerii și sunt imposibil de detectat cu ochiul liber.

În urma perchezițiilor de miercuri, două persoane vor fi duse la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri. ”Activitatea judiciară este realizată cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, suportul tennico-criminalistic fiind asigurat de Institutul Naţional de Criminalistică din Poliţia Română.

ADVERTISEMENT

La acţiune participă Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei şi Unitatea Tehnico-Canină a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către D.I.I.C.O.T. – Biroul Tehnic şi de Criminalistică”, anunță DIICOT, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: