Banii vor ajunge în buzunarele acelor români care vor aplica la programul ”Prima Conectare”, menit să ajute românii să se branșeze sau racordeze la anumite rețele publice de apă sau canalizare.
Cu toate acestea, pentru a beneficia de 9.300 de lei sau 1.900 de euro, românii trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând e nevoie ca aceștia să aibă un venit minim net lunar sub 2.550 de lei.
Ulterior, pentru ca oamenii să primească banii pentru branșarea sau racordarea la rețelele publice, locale sau regionale, de apă și canalizare, aceștia trebuie să ia în considerare și alte reguli.
De exemplu, nu pot aplica cei care au gospodăria deja racordată sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă sau canalizare. Vor fi luate în considerare persoanele singure cu venituri reduse, sau care fac parte dintr-o familie cu venituri reduse, mai sus menționate.
Cei care aplică trebuie, așadar, să aibă domiciliul într-o gospodărie neracordată / nebranșată la sistemul public. Ulterior, această persoană trebuie să-și exprime acordul cu privire la participarea în cardul acestui program, deci să urmeze o serie de formalități și lucrări necesare pentru a se racorda /branșa la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă.
Mai mult, doritorii trebuie să știe că există condiții stricte pentru terenul unde se vor face lucrările. Mai exact, acesta trebuie să fie liber de sarcini, cu excepția cazului când e afectat de o ipotecă imobiliară.
Totodată, terenul trebuie să nu facă obiectul unor litigii aflate în curs de soluționare în instanțele judecătorești, dar nici să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale.
Cei eligibili pentru a primi fonduri nerambursabile trebuie să contacteze operatorii locali sau regionali de apă și canalizare, pentru a beneficia de acest sprijin cu fonduri europene. Conform România TV, cererile pot fi depuse până pe 15 decembrie 2022.
Potrivit primelor estimări, aproximativ 90.000 de gospodării ar putea beneficia de finanțare în cadrul acestui proiect încadrat în PNRR. Potrivit legii europene, proiectul trebuie implementat până în 30 iunie 2026.